« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IRONIJA U STARTU

London najavio istragu o ubojstvima iračkih civila

U istrazi o mučenju i smrti 20 iračkih civila britansko ministarstvo obrane obećalo je punu suradnju, usput zanijekavši ikakav zločin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rat u Iraku

,

britansko ministarstvo obrane

,

bitka Danny Boy

,

ubojstvo iračkih civila

,

Abu Naji

Ministarstvo obrane Velike Britanije u srijedu je najavilo pokretanje javne istrage o optužbama o zlostavljanju i ubojstvima iračkih civila tijekom 2004., no točan datum početka istrage još nije određen.

Istragom, koju će voditi bivši sudac Vrhovnoga suda Thayne Forbes, nastojat će se razjasniti okolnosti bitke vođene 14. svibnja 2004. pod nazivom "Danny Boy", prema kontrolnoj točki na jugu Iraka gdje se odvijala.

Prema izjavama žrtava i obitelji žrtava, dvadeset iračkih civila ubijeno je i zlostavljano nakon bitke u britanskoj vojnoj bazi Abu Naji u južnoj pokrajini Maisan. Istražit će se što se točno dogodilo u razdoblju od 14. do 23. svibnja 2004.

Ministar obrane Bob Ainsworth obećao je punu suradnju u istrazi, ne preciziravši kada će ona početi. Iz ministarstva obrane niječu zlostavljanje te tvrde kako je 20 Iračana poginulo tijekom bitke "Danny Boy", a ne nakon nje.

"U Iraku je služilo više od 120.000 britanskih vojnika. Samo mali broj njih nije 'bio na visini zadataka' i nije zadovoljio naše rigorozne zahtjeve", kazao je Ainsworth.

Istraga će se voditi pod imenom Hamida Al Svidija, koji je tada imao 19 godina. Njegov ujak i još pet iračkih državljana podnijelo je britanskome Vrhovnom sudu informacije o događajima u spomenutom razdoblju. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 23:51:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh