« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NEMA TIH PARA...

Ponuda odštete Kršćanske braće naišla na žestoke kritike

Jutrošnje priopćenje Kršćanske braće pravi je primjer vještine sofizma u izvedbi njezinih vrhovnih autoriteta u Irskoj, poručile su žrtve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irska

,

odšteta

,

zlostavljanje djece

,

red Kršćanske braće

,

Ryan report

,

SOCA

Ponuda novčane odštete kaktoličkoga reda koji je u središtu istrage u vezi sa zlostavljanjem irske djece, naišla je u srijedu na oštre kritike žrtava.

Red Kršćanske braće, nekad najveća organizacija za domski smještaj dječaka u Irskoj, ponudio je 161 milijun eura odštete zbog dugogodišnjeg zlostavljanja djece.

No irska organizacija SOCA koja okuplja one koji su kao djeca zlostavljani objavila je da je samo 34 milijuna eura u toj ponudi "nov novac" i dodala kako se usrdno nada da će i drugi redovi pridonijeti.

U svibnju je u Irskoj objavljen tzv. Ryanov izvještaj kojim je otkriveno da su redovnici u sustavu danas uglavnom zatvorenih popravnih domova bičevali, tjerali na ropski rad i grupno silovali dječake. Zbog tih su se otkrića Irci crvenjeli od stida, a vjerske redove koji su vodili takve ustanove izvrgnuli pritisku da plate za ta prošla zlostavljanja.

Cijeli niz skandala u kojima su svećenici zlostavljali dječake narušio je moralni autoritet katoličke crkve u Irskoj, nekoć jednoj od vjeri najnaklonjenijih zemalja, piše Reuters.

Rimokatolički red Kršćanske braće nekad je bio najjači organizator muških domova u Irskoj, a danas objavljuje da će uplatiti 30 milijuna eura u vladinu zakladu, četiri milijuna za psihoterapiju i 127 milijuna za školska igrališta.

"Gore navedeno (...) odražava i prihvaćanje odgovornosti Kršćanske braće, njihov stid i žaljenje zbog onoga što je ustanovljeno Ryanovim izvještajem", kaže se u priopćenju redovnika.

Red je objavio da će najnovija ponuda dovesti ukupan iznos plaćen od 1996. na 161 milijun eura, ali SOCA trdi: "Jutrošnje priopćenje Kršćanske braće pravi je primjer vještine sofizma u izvedbi njezinih vrhovnih autoriteta u Irskoj". (hina/metro-portal)

25.11.2009. 23:26:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh