« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BLISKI ISTOK

Palestinci načelno pristali na neizravne pregovore s Izraelom

Pregovorima se protive dvije lijeve stranke iz PLO-a te pokret Hamas jer smatraju da još nisu ostvareni uvjeti za njihov uspjeh

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

mirovni pregovori

,

PLO

Palestinski čelnici pristaju na neizravne pregovore s Izraelom pod okriljem Sjedinjenih Država kako bi se ponovo potaknuo mirovni proces, objavio je u nedjelju Jaser Abed Rabo, glavni tajnik PLO-a.

"Palestinsko čelništvo odlučilo je pružiti priliku američkom prijedlogu da se dogovor postigne neizravnim pregovorima s Izraelom", rekao je Abed Rabo na tiskovnoj konferenciji u Ramali, na Zapadnoj obali, sjedištu Palestinske samouprave predsjednika Mahmuda Abasa.

Ta odluka koju je potvrdio Izvršni odbor Palestinske oslobodilačke organizacije dolazi nakon potpore koju su arapski ministri vanjskih poslova pružili četveromjesečnim neizravnim pregovorima kako bi se "pružila prilika" američkim mirovnim naporima.

PLO-ova odluka, koja je bila očekivana, nije ipak naišla na jednoglasno odobravanje u palestinskim redovima.

Dvije lijeve stranke, Narodna stranka (bivši komunisti) i Narodna fronta za oslobođenje Palestine (FPLP), članice PLO-a, usprotivile su se neizravnim pregovorima, uz obrazloženje da još nisu ostvareni uvjeti za njihov uspjeh.

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze, ali nije u PLO-u, žestoko se pak usprotivio bilo kakvim pregovorima s Izraelom. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 17:57:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh