« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
REFERENDUM

Švicarci odbacili prijedlog o uvođenju odvjetnika za prava životinja

Velik broj glasača, 70,5 posto, odbilo je referendumski prijedlog, a 29,5 posto je bilo 'za', nakon vrlo emotivne kampanje u zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

referendum

,

Švicarska

,

prava životinja

,

odvjetnik za životinje

Švicarci su na referendumu održanom u nedjelju u svih 26 kantona konfederacije odbacili prijedlog o uvođenju odvjetnika koji bi na sudovima branili zlostavljane životinje.

Velik broj glasača, 70,5 posto, odbilo je referendumski prijedlog, a 29,5 posto je bilo 'za', nakon vrlo emotivne kampanje u zemlji, u kojoj životinje ionako uživaju najviši stupanj zakonske zaštite u svijetu.

Referendum je proveden na prijedlog švicarske organizacije za zaštitu životinja koja želi osnažiti primjenu zakona, obvezujući sve kantone da uvedu dužnost odvjetnika za životinje. Ta dužnost postoji od 1992., ali samo u Zueriškom kantonu.

Švicarci su na koncu poslušali preporuku vlade i desnih stranaka koji su ocijenili da je dovoljan zakon koji je na snazi od 2008.

Po tom zakonu, akvarijske ribice vlasnici ne smiju žive baciti u zahodsku školjku, a "društvene" životinje poput hrčka i papige ne smiju biti bez partnera.

Zakon usto obvezuje kantone da pokrenu kazneni progon za tužbe zbog zlostavljanja životinja. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 18:46:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh