« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ODLUKA O PRIZNANJU

Palestinci imaju sve manje vremena da provedu svoj plan u djelo

Vijeće sigurnosti bi moglo odgoditi odlučivanje o Abasovu zahtjevu i tako pregovaračkom "Kvartetu" dati više vremena za rezoluciju koja bi obje strane vratila za pregovarački stol

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

palestinska država

,

Mahmud Abas

,

Ujedinjeni narodi

Dok svjetski diplomati već danima pokušavaju pronaći način da izbjegnu eskalaciju sukoba oko stanja na Bliskom istoku, ostaje sve manje vremena da Palestina pred UN-om zatraži priznanje svoje države, piše Hina.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Obama je u srijedu završio sastanke s Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bez napretka u rješavanju palestinskog pitanja, što je pokazalo sva ograničenja američkog i njegovog osobnog utjecaja.

Diplomati su usredotočeni na nekoliko scenarija za koje se nadaju da će smanjiti štetu.

Vijeće sigurnosti bi moglo odgoditi odlučivanje o Abasovu zahtjevu i tako pregovaračkom "Kvartetu" dati više vremena za rezoluciju koja bi obje strane vratila za pregovarački stol.

No, "Kvartet" u kojem su SAD, Rusija, EU i UN možda ne postigne u iduća dva dana dogovor oko izjave koja bi zadovoljila i Izrael i Palestince, i dalje duboko podijeljene oko ključnih pitanja kao što su status Jeruzalema, sudbina palestinskih izbjeglica i budućnost izraelskih naselja.

Druga je mogućnost, za koju se zauzima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, da Palestinci zaobiđu Vijeće sigurnosti i obrate se izravno Općoj skupštini koja bi mogla glasovati o tome da se status Palestinaca promijeni iz "entiteta" u "zemlju nečlanicu", uz istovremeno pokretanje izravnih mirovnih pregovora. Sarkozy predlaže da pregovori počnu u roku od mjesec dana, sporazum o granici i sigurnosnim pitanjima za šest mjeseci, a konačni mirovni sporazum u roku od godine dana.

Općoj skupštini bi u tom slučaju bila dovoljna obična, a ne dvotrećinska većina od 196 glasova potrebna za izglasavanje punopravnog članstva Palestine.

22.09.2011. 21:50:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh