« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BLOKADA

Ništa od rumunjskog i bugarskog priključenja schengenskoj zoni

Zbog zastoja u širenju schengenskog prostora, Rumunjska razmišlja o tužbi pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da je ispunila sve tražene kriterije i da se iz političkih razloga krše zakoni

Fotografija vijesti
Više o

Bugarska

,

Rumunjska

,

Schengenski prostor

Nakon što su se Nizozemska i Finska na na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU usprotivile primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, odluka je odgođena do daljnjega, piše Hina.

"Dvije članice su onemogućile odluku o širenju schengenskog prostora, što govori o žalosnom stanju međusobnog povjerenja među članicama", rekao je poljski ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller.

"Za mene uzajamno razumijevanje također znači i ispunjavanje danih obećanja, a ovdje je obećanje prekršeno", dodao je ministar Miller.

Poljsko predsjedništvo želi to pitanje postaviti na summitu šefova država ili vlada EU-a 17. i 18. listopada, ali Nizozemska ističe da se do tada neće niša promijeniti.

Bilo je predviđeno da Bugarska i Rumunjska uđu u jedinstveni prostor bez unutarnjih granica u proljeće ove godine, nakon što je Komisija ocijenila da ispunjavaju tehničke kriterije, ali je to zaustavljeno zbog protivljenja više zemalja članica.

Proljetos su se Njemačka i Francuska usprotivile ulasku dviju zemalja u schengenski prostora tražeći od njih da pojačaju borbu protiv korupcije, a sada se najviše protive Nizozemska i Finska.

Zbog njihova protivljenja nije prošao ni kompromisni prijedlog poljskog predsjedništva koji predviđa postupni ulazak Bugarske i Rumunjske u dvije faze - granične kontrole bile bi ukinute u zračnim i morskim lukama do kraja listopada ove godine, a odluka o otvaranju kopnenih granica bila bi odgođena za sljedeću godinu.

Zbog zastoja u širenju schengenskog prostora, Rumunjska razmišlja o tužbi pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da je ispunila sve tražene kriterije i da se iz političkih razloga krše europski zakoni.

Schengenski sporazum potpisan je 1985. i danas obuhvaća 25 zemalja - 22 članice EU-a te Norvešku, Island i Švicarsku. Unutar schengenskog prostora živi oko 400 milijuna ljudi, koji se mogu kretati bez kontrola na unutarnjim granicama.

22.09.2011. 19:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh