Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2011. 21:50:05
ODLUKA O PRIZNANJU

Palestinci imaju sve manje vremena da provedu svoj plan u djelo

Vijeće sigurnosti bi moglo odgoditi odlučivanje o Abasovu zahtjevu i tako pregovaračkom "Kvartetu" dati više vremena za rezoluciju koja bi obje strane vratila za pregovarački stol

Fotografija vijesti

Dok svjetski diplomati već danima pokušavaju pronaći način da izbjegnu eskalaciju sukoba oko stanja na Bliskom istoku, ostaje sve manje vremena da Palestina pred UN-om zatraži priznanje svoje države, piše Hina.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Obama je u srijedu završio sastanke s Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bez napretka u rješavanju palestinskog pitanja, što je pokazalo sva ograničenja američkog i njegovog osobnog utjecaja.

Diplomati su usredotočeni na nekoliko scenarija za koje se nadaju da će smanjiti štetu.

Vijeće sigurnosti bi moglo odgoditi odlučivanje o Abasovu zahtjevu i tako pregovaračkom "Kvartetu" dati više vremena za rezoluciju koja bi obje strane vratila za pregovarački stol.

No, "Kvartet" u kojem su SAD, Rusija, EU i UN možda ne postigne u iduća dva dana dogovor oko izjave koja bi zadovoljila i Izrael i Palestince, i dalje duboko podijeljene oko ključnih pitanja kao što su status Jeruzalema, sudbina palestinskih izbjeglica i budućnost izraelskih naselja.

Druga je mogućnost, za koju se zauzima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, da Palestinci zaobiđu Vijeće sigurnosti i obrate se izravno Općoj skupštini koja bi mogla glasovati o tome da se status Palestinaca promijeni iz "entiteta" u "zemlju nečlanicu", uz istovremeno pokretanje izravnih mirovnih pregovora. Sarkozy predlaže da pregovori počnu u roku od mjesec dana, sporazum o granici i sigurnosnim pitanjima za šest mjeseci, a konačni mirovni sporazum u roku od godine dana.

Općoj skupštini bi u tom slučaju bila dovoljna obična, a ne dvotrećinska većina od 196 glasova potrebna za izglasavanje punopravnog članstva Palestine.

22.09.2011. 21:50:05
http://metro-portal.hr/palestinci-imaju-sve-manje-vremena-da-provedu-svoj-plan-u-djelo/63548/