« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DRAGOCJENA TEKUĆINA

Održana dosad najmasovnija akcija čišćenja rijeke Jadro

Akciju su u povodu 22. ožujka, Svjetskog dana voda organizirali Gradska uprava Solina i Udruga za zaštitu okolišta "Plavi planet" iz Splita

(Vesna Žižić/EPEHA/Cropix)
Više o

Split

,

Svjetski dan voda

,

Solin

,

čišćenje

,

Jadro

,

HPD Mosor

,

Plavi planet

Više od 300 učenika, volontera, pripadnika nevladinih i ekoloških udruga te članova Hrvatske gorske službe spašavanja Split i Hrvatskog planinarskog društva Mosor sudjelovalo je u današnjoj akciji čišćenja rijeke Jadro.

Čistili su okoliš na izvoru i duž toka rijeke Jadro, a 15-tak ronilaca je čistilo dno rijeke od otpada. Akciju su u povodu 22. ožujka, Svjetskog dana voda organizirali Gradska uprava Solina i Udruga za zaštitu okolišta "Plavi planet" iz Splita.

Izvorište rijeke Jadro je po izdašnosti vode drugi izvor u u Europi i zbog toga rijeku Jadro moramo čuvati od onečišćenja, rekao je gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

"Ovo je do sada najmasovnija ikad održana akcija čišćenja rijeke Jadro", rekla je Radojka Bućan iz Gradske uprave.

Rijeka Jadro je duga oko tri kilometra, izvire ispod zapadnih padina Mosora, a u more se ulijeva u vranjičkom zaljevu. Vodom rijeke Jadro opskrbljuje se više od 300.000 stanovnika na splitskom području.

Stanovnici splitskog područja su počeli piti vodu iz rijeke Jadro još u 17. stoljeću. Trenutačno se u Solinu uzima gotovo tri prostorna metra vode u sekundi i pušta u vodoopskrbu, navodi se u priopćenju Gradske uprave Solina. Dodaje se kako voda rijeke Jadro teče gravitacijskim cjevovodom još od razdoblja Dioklecijana i nepresušna je. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 21:38:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh