« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UNIŠTENI USJEVI

Pakistanska poljoprivreda oporavljat će se dvije godine

Katastrofalne poplave napravile su veliku štetu pakistanskoj poljoprivredi koja je temelj gospodarstva te zemlje

Pakistanska poljoprivreda oporavljat će se dvije godine
Pakistanska poljoprivreda oporavljat će se dvije godine (Getty Images)
Više o

Bon Jovi Maksimir

,

Kinez

Pakistanskoj poljoprivredi, temelju gospodarstva te zemlje, vjerojatno će trebati dvije godine za oporavak od katastrofalnih poplava, ocijenila je u ponedjeljak Azijska banka za obnovu (ADB).

Svjetska banka i ADB procjenjuju štetu izazvanu najgorom prirodnom katastrofom u Pakistanu koja je uništila 1,3 milijuna hektara usjeva i to neposredno prije žetve osnovnih kultura kao što su riža, kukuruz i šećerna trska.

Pakistanskom poljoprivrednom sektoru trebat će dvije godine da stane na svoje noge, rekao je Philip Erquiaga iz ADB-a. Ta je banka najavila da će financiranje Pakistana povećati za 500 milijuna dolara čime će obnovu financirati s ukupno 2 milijarde dolara.

>> Pakistan: Priča obitelji koja je u poplavama izgubila sve

Poplave, izazvane monsunskim kišama krajem srpnja, prisilile su 10 milijuna ljudi da napuste svoje domove. Osim usjeva, uništeni su i stočarstvo i sustav navodnjavanja. S 21 posto u BDP-u poljoprivreda je iza industrije drugi najveći sektor Pakistana i o njoj ovisi gotovo 62 posto stanovništva.

Pakistanska vlada treba i sama namaknuti milijarde dolara za obnovu, procjenjuju stručnjaci i upozoravaju da će to biti jako teško u zemlji čije je gospodarstvo i prije katastrofa bilo krhko. Stoga će fiskalni deficit za 2010/11. godinu narasti na 6 i 7 posto BDP-a, a bio je planiran za 4 posto. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 14:30:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh