« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BUDUĆNOST SVIJETA

Ahmadinedžad: Iran i SAD su jedine svjetske sile

Iranski predsjednik priznaje da su SAD vođe globalnog gospodarstva, ali da Iran, za razliku od njih, vodi politiku mira, prijateljstva i pravednosti

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Iran SAD

Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da Iran postaje jedina svjetska sila uz SAD, prenijela je u ponedjeljak agencija Fars riječi iranskog predsjednika koji se nalazi u New Yorku na Općoj skupštini UN-a.

"Danas svi shvaćaju da samo dvije sile imaju glavni utjecaj u svijetu, a to su SAD i Iran", kazao je Ahmadinedžad skupini Iranaca koji žive u Americi. "Stoga, budućnost svijeta ovisi o tome kako će se ove dvije sile odnositi jedna prema drugoj", dodao je.

>> Ahmadinedžad: Otpor Zapadu će ojačati

Prema njegovim riječima, SAD je neosporni vođa globalnog gospodarstva, ali zbog nedostatka razumijevanja, kako se pokazalo na primjerima Afganistana i Iraka, niže neuspjehe u vođenju svjetskih poslova. Za razliku od SAD-a, istaknuo je Ahmadinedžad, Iran vodi politiku mira, prijateljstva i pravednosti.

Također je kazao da je glavni američki problem u tome što ne može iransku kulturu ograničiti na puku geografiju i zarobiti je unutar Irana, jer je ta kultura "poput povjetarca koji se širi i ne može se kontrolirati". Osvrnuvši se na zapadne predstavnike koji su prošle godine napustili UN tijekom njegovog govora, Ahmadinedžad je rekao da oni "ne podnose slobodu izražavanja".

20.09.2010. 12:02:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh