« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
iz dežele

Pahorovi koalicijski partneri žele savjetodavni referendum

Slovenska vlada tvrdi da će se Sloveniji osigurati teritorijalni kontakt s morem, a oporba da će to biti samo veza

(Wikipedia)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

Arbitražni sporazum s Hrvatskom treba dati u javnu raspravu i na savjetodavni referendum, iznijeli su u utorak u Ljubljani predsjednici zastupničkih klubova stranaka koje sudjeluju u koaliciji premijera Boruta Pahora.

Parlamentarni predstavnici četiriju vladajućih stranaka objaviili su da su još u ponedjeljak prikupili dovoljan broj zastupničkih potpisa za pokretanje referenduma na kojemu bi birači odgovarali na pitanje o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća "arbitražnog suda odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja".

Drugim riječima, u referendumskom pitanju koristio bi se termin ''kontakt'' kako slovenska strana prevodi izraz "junction".

Taj izraz u dokumentu koji su u Stockholmu prošlog tjedna potpisali predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije predmet je ogorčene polemike između slovenske vlade i oporbenih stranaka.

Vlada tvrdi kako se radi o tome da će Slovenija putem arbitraže osigurati "teritorijalni spoj ili kontakt" s otvorenim morem, dok su oporbene stranke sklonije tumačenju koji sugerira hrvatski prijevod da se radi o "vezi prema otvorenom moru", što po tumačenju bivšeg premijera Janeza Janše znači da bi Slovenija mogla "izgubiti pravo koje je imala u bivšoj Jugoslaviji".

Da će sporazum biti upućen ustavnim sucima kako bi se unaprijed otklonile moguće kritike da je on protuustavan već je ranije najavio premijer Pahor, dok je bivši premijer Janša rekao da to nema logike jer se ne radi o tome je li sporazum protuustavan nego je li dobar ili loš, a on tvrdi da je loš za Sloveniju.

Šefovi zastupničkih klubova očekuju da bi se referendum mogao održati u roku od tri mjeseca, nakon što o ustavnosti sporazuma odluku donese Ustavni sud.

O predaji arbitražnog sporazuma u postupak Ustavnom sudu i zakonu o ratifikaciji sporazuma slovenska vlada raspravljat će u četvrtak na svojoj redovnoj sjednici. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 15:43:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh