« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Pahor traži konsenzus o Rehnovu prijedlogu

Odlučujuće kod Rehnovog prijedloga biti će dopuna i potpora u parlamentu, izjavio je Pahor.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Olli Rehn

,

EU

,

Slovenija

,

Europska komisija

,

Borut Pahor

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

,

slovenske stranke

Predsejdnik slovenske vlade Borut Pahor u petak je izjavio da će ga u odluci o ponuđenom prijedlogu europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom voditi nacionalni interesi i da o slovenskim dopunama želi postići što širi konsenzus domaćih političkih stranaka.

"Kad bih smatrao da je prijedlog sporazuma o arbitraži prihvatljiv za slovenske nacionalne interese te da donosi dobro i pravedno granično rješenje, zauzeo bih se za njegovo prihvaćanje i za odlučivanje o njemu u parlamentu", rekao je Pahor u Ljubljani novinarima, prilikom predstavljanja liste s kojom će njegovi Socijalni demokrati (SD) nastupiti na izborima za Europski parlament 7. lipnja.

Pahor je za utorak sazvao novi sastanak o Rehnovu prijedlogu na koji namjerava uputiti svoje dopune. Izjavio je da ne vjeruje da će se sve stranke potpuno usuglasiti o primjedbama koje treba poslati u Bruxelles, ali da bi volio da dobije suglasnost vladinih stranaka i najveće oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg predsjednika vlade Janeza Janše.

"U privaćanju odluke o Rehnovu prijedlogu za mene će biti odlučujuće to kako će on biti dopunjen i kakvu će potporu imati u parlamentu", pojasnio je Pahor. Dodao je da je u parlamentu za sporazum o arbitraži potrebno osigurati dvotrećinsku većinu i da je ista takva većina potrebna za ratifikaciju budućeg pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom.

Pahor nije želio komentirati odluku Hrvatskog sabora koji je u petak sa samo jednim suzdržanim glasom prihvatio Rehnov prijedlog o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

"To je hrvatska unutarnja stvar u koju se Slovenija ne može miješati", rekao je Pahor novinarima. Slovenski mediji javili su u petak da odluka Sabora o prihvaćanju Rehnova prijedloga znači "na određeni način" i pritisak Hrvatske na Europsku komisiju, a posebno na Sloveniju koja Rehnov prijedlog ne smatra konačnim nego namjerava dati svoje dopune na nj.

Hrvatska privaćanjem prijedloga u Saboru na određeni način vrši pritisak na Sloveniju i Europsku komisiju, ali i skraćaje mogući manevarski prostor za eventualne razgovore o dopunama prijedloga koje zahtijeva Slovenija, naveo je u komentaru Slovenski radio.

Pahor je u petak novinarima također rekao da se u četvrtak u Pragu prilikom sastanka EU-a na temu istočnog partnerstva sastao s desetak čelnika država članica i predstavnicima Europske komisije s kojima je razgovarao o Rehnovu prijedlogu, ali da o tome s kim se sastao i sadržaju razgovora ne može javno govoriti. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 20:56:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh