« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SLOVENCI ODLUČILI

Pahor potvrdio potpisivanje arbitražnog sporazuma

Na sastanku s vladom i parlamentarnim odborom za vanjske poslove odlučeno je da sporazum bude potpisan u srijedu u Stockholmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor potvrdio je u utorak da će u srijedu s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u Stockholmu potpisati sporazum o arbitraži.

Braneći sporazum pred oporbenim strankama koje ga smatraju lošim za Sloveniju, Pahor je na popodnevnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku najavio da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum bude ratificiran u parlamentu, tražiti prosudbu njegove ustavnosti od ustavnog suda.

Slovenska vlada poslijepodne je održala sjednicu na kojoj je, uz usvajanje proračunskih dokumenata za iduće dvije godine, raspravljala i o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

Pahor je o svim detaljima vezanim uz sporazum obavijestio članove vlade, a nakon toga i članove parlamentarnog odbora za vanjske poslove koji je danas hitno sazvan.

Vlada i parlament Pahoru su već dali načelnu suglasnost za potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali ih je Pahor želio upoznati s izmjenama koje su tijekom pregovora unesene u odnosu na izvorni drugi Rehnov prijedlog.

Na sjednici parlamentarnog odbora Pahor je, kako je najavio ranije, želio ukloniti sve nejasnoće koje su se u vezi sa sporazumom pojavljivale u slovenskoj javnosti, te odgovoriti na eventualna pitanja članova odbora.

Oporbene stranke koje se sporazumu protive najviše pitanja postavljaju oko izraza "junction", odnosno veze Slovenije s otvorenim morem jer smatraju da to nije jamstvo za dobivanje teritorijalnog izlaza.

Vladajuće stranke i premijer Pahor pak uvjeravaju javnost da je riječ o dobrom sporazumu koji će Sloveniji pružiti mogućnost da tijekom arbitražnog postupka podnese dokumente za koje smatra da dokazuju njeno pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Pahor je proteklih dana više puta ponovio da neće pristati na potpisivanje sporazuma o arbitraži ako bi Hrvatska inzistirala da se tom prilikom potpiše jednostrana izjava o neprejudiciranju jer to smatra "relativizacijom" trećeg B članka u sporazumu koji Slovenija shvaća kao davanje zadaće arbitražnom sudu da odredi koordinate slovenskog spoja s otvorenim morem. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 18:36:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh