« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
MMF PREDVIĐA

Pad globalnog BDP-a u 2009. najviše jedan posto

Dominique Strauss-Kahn očekuje oporavak u prva dva tromjesečja 2010.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

MMF

,

globalno gospodarstvo

,

Dominique Strauss-Kahn

,

Međunarodni monetarni fond

,

pad gospodarske aktivnosti

,

globalni BDP

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će globalno gospodarstvo u 2009. zabilježiti pad aktivnosti u rasponu od 0,5 do jedan posto, izjavio je u srijedu izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Kako je izjavio u razgovoru za španjolski dnevni list El Pais, oporavak bi mogao nastupiti u prva dva tromjesečja 2010.

"Budu li poduzete odgovarajuće mjere u gospodarstvu, oporavak bi trebao nastupiti u prva dva tromjesečja iduće godine", kazao je.

MMF je prošli mjesec u sklopu dva izvješća pripremljena za samit zemalja članica G20, zakazan 2. travnja u Londonu, objavio da će pad aktivnosti u globalnom gospodarstvu biti u rasponu od 0,5 do jedan posto - što će biti prvi pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od Drugog svjetskog rata.

Postupni oporavak u toj međunarodnoj financijskoj instituciji prognoziraju za 2010.

Također, u zasebnom je izvješću čelnik MMF-a ustvrdio da bi Europska središnja banka (ECB) mogla pribjeći kupovini imovine kako bi se novokreiranim novcem povećala ponuda novca. "Uvjeren sam da se, bude li potrebno, banka neće toga suzdržavati, no budite pripravni na određeni pad cijena".

Što se tiče Španjolske, u razgovoru za tamošnji list kazao je da su španjolske banke, premda nisu izravno izložene američkoj problematičnoj imovini, same kreirale takvu imovinu.

"Više me zabrinjavaju posljedice procvata na tržištu nekretnina po španjolski bankovni sustav nego direktna izloženost američkoj opasnoj imovini", naglasio je.

Strauss-Kahn je dodao kako bi moglo biti problema s nekim španjolskim bankama koje trebaju pomoć države, premda je sustav u cjelini zdrav. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 13:58:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh