« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BIT ĆE BOLJE?

Pad broja turista i noćenja u prvih šest mjeseci 2010.

Na Jadranu je u prvih šest mjeseci bilo šest posto manje turista koji su ostvarili četiri posto manje noćenja nego u istom razdoblju prošle godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

noćenja

,

turisti

,

turistička sezona

,

hrvatski turizam

U prvoj polovici i u lipnju ove godine Hrvatska je ukupno zabilježila manje turističkih dolazaka i noćenja, pokazuju prvi podaci Hrvatske turističke zajednice. Ukupno je na Jadran u prvih šest mjeseci ove godine došlo 2,63 milijuna turista ostvarivši 11,61 milijun noćenja, što je šest posto manje dolazaka i četiri posto manje noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Nešto malo više od 47 posto polugodišnjih dolazaka ili 1,24 milijuna, te 57,2 posto ukupnih noćenja ili 6,64 milijuna ostvareno je pritom samo u lipnju, čime je također u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježen pad, od 5 i 6 posto.

Među turistima u šest su mjeseci, a pogotovo u lipnju, na Jadranu prevladavali stranci, ali je i njih bilo manje nego lani. Strani su turisti ostvarili 84,4 posto ukupnih dolazaka i 88,2 ukupnih noćenja, odnosno 2,22 milijuna i 10,24 milijuna, što su minusi od 5 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Nešto 'lošije' minuse, od 5 i 6 posto, strani su turisti 'upisali' i u lipnju ove godine, s 1,11 milijuna dolazaka i 6,06 milijuna noćenja, iako su time gotovo potpuno prevladavali na Jadranu čineći 89,5 posto ukupnih mjesečnih dolazaka i 91,2 posto noćenja.

>> Hrvatski turizam: Niko Bulić je umjereni optimist

Domaći su turisti nastavili bilježiti pad dolazaka i noćenja, njih 411,6 tisuća u šest je mjeseci ove godine ostvarilo 1,36 milijuna noćenja, što je 11 i 8 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Nešto bolje brojke ili manje minuse, domaći su ostvarili u lipnju s 126,4 tisuće dolazaka i 576,4 tisuće noćenja, što je 8 i 5 posto manje nego u lanjskom lipnju.

Među jadranskim regijama najviše je turista i njihovih noćenja u šest mjeseci i lipnju ove godine bilo u Dalmaciji (četiri županije), koju slijedi Istra i Kvarner (dvije županije). Dalmacija i njene četiri županije su šest mjeseci završile s 4 posto manje dolazaka i 1 posto više noćenja, Istra s 5 posto manje dolazaka i 6 posto manje noćenja, a Kvarner sa po 9 posto manje dolazaka i noćenja. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 14:06:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh