« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
MINISTARSTVO TURIZMA:

Ovogodišnji cilj turizma je doseći prošlu godinu

Velik problem ovogodišnje sezone mogao bi predstavljati pad potrošnje.

Ministar turizma Damir Bajs
Ministar turizma Damir Bajs (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

turizam

,

Damir Bajs

,

turistička sezona

,

Božidar Kalmeta

,

Razvoj turizma na selu

Prošla je godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti Hrvatske, a kako će, s obzirom na svjetsku gospodarsku krizu, ova godina biti iznimno zahtjevna cilj je u 2009. ostvariti fizički obujam turističkog prometa najmanje na razini prošle godine, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici Vlade na kojoj se govorilo o analizi prošle i pripremama ovogodišnje turističke sezone.

Hrvatsku je prošle godine posjetilo više od 11 milijuna turista ili jedan posto više nego godinu prije, a više od 57 milijuna noćenja porast je za 2 posto, dok će više od toga rasti prihodi od turizma koji su, napominje Bajs, u devet lanjskih mjeseci premašili ukupan prihod iz 2007. godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta upozorio je pak da veliki problem ovogodišnje sezone može biti pad potrošnje s obzirom na svjetsku krizu te je apelirao na ugostitelje da smanje cijene.

"Cijene u ugostiteljskim objektima, cijene vina, ribe i slično su visoke i zbog toga ta potrošnja pada i vjerojatno će i dalje padati", kazao je Kalmeta poručujući ugostiteljima da smanje cijene te da "izgubljeno na cijeni dobiju na masi".

Vlada se suglasila i s prijedlogom da Ministarstvu turizma preuzme obveze po ugovorima za programe kreditiranja seoskog turizma "Razvoj turizma na selu", a u razdoblju od idućih 16 godina te bi obveze za subvencioniranje kamata za kredite iz tog programa bile 155 milijuna kuna.

Riječ je o kreditima za razvoj seoskog turizma koji mogu biti od 10 do 300 tisuća eura, a kamatu od 8 posto godišnje sufinanciralo bi Ministarstvo turizma sa 6 posto, pa bi ona za krajnje korisnike bila 2 posto.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila i zakonski prijedlog o osnivanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kao i nekoliko zakona vezanih za usklađenje s europskim zakonodavstvom u području intelektualnog vlasništva, kao i prijedlog novog zakona o općoj sigurnosti proizvoda.

Tim se zakonskim tekstom propisuje i način postupanja u slučajevima proizvoda s određenim stupnjem rizika, odnosno povlačenje takvih proizvoda s tržišta ili povrat od krajnjeg potrošača kao i obavještavanje javnosti u takvim slučajevima.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec naveo je tri primjera proizvoda s određenim rizicima u Hrvatskoj u posljednjih 60-ak dana - set dječjih igračaka s nedozvoljenim količinama nekih supstanci, nedostatno deklarirane i neosigurane upute za igračke sa sitnim dijelovima i magnetima, te imitaciju ambalaže sa šamponom za kosu s ambalažom istovjetnom voćnom jogurtu. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 21:24:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh