« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
UMIROVLJENICI:

Potrebno je preispitati drugi mirovinski stup

Zaključak: treba osnovati skupinu koja bi mogla stručno procijeniti trendove.

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a
Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

mirovinski fond

,

umirovljenici

,

HSU

,

SUH

,

drugi mirovinski stup

,

Silvano Hrelja

,

Stjepan Krajačić

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja i predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Stjepan Krajačić slažu se da treba preispitati funkcioniranje drugog mirovinskog stupa, no Hrelja smatra da je Sanaderova najava reforme ishitrena, jer stvara atmosferu u kojoj je nemoguće racionalno prosuđivati.

"HSU ostaje pri zahtjevu da treba formirati stručnu skupinu koja bi procijenila što treba učiniti s drugim mirovinskim stupom, budući da je postalo jasno da osiguranici neće moći ostvariti očekivanu mirovinu", izjavio je Hrelja novinarima u Saboru. Dodaje da bi takva ekspertna skupina trebala kompetentno, s pozicije struke, a ne politike, reći ljudima što im je činiti i definirati moguće izlaze iz sadašnje situacije.

Naglasio je da ne isključuje da je ideja s kojom je izišao Sanader jedan od mogućih izlaza.

"Građanima, međutim, moramo reći kako nitko ne može raspolagati njihovim novcem, a da ih pritom ništa ne pita. Radi se o osobnoj imovini od osiguranja i tko god želi nešto raditi s tim novcem, bilo dobro ili loše, mora njih osobno pitati", istaknuo je Hrelja.

Kako postoji i mogućnost i da građani ostanu bez svog novca predugo izloženi tržištu s negativnim prinosima, radi se o više realnih opasnosti zbog čega treba osnovati skupinu koja bi mogla stručno procijeniti trendove, smatra Hrelja.

Predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić izjavio je kako je dosadašnje iskustvo mirovinske reforme i primjene drugog mirovinskog stupa pokazalo da su mirovine iz godine u godine bile sve niže, pa se SUH zalagao da se onima koji to žele, omogući povrat u prvi stup.

Umirovljenici koji su odlazili u mirovinu po novom mirovinskom zakonu dobivali su prosječno 26 posto niže mirovine, a nakon deset godine štednje mirovine prvih umirovljenika iz drugog stupa niže su u prosjeku od 400 do 600 kuna, od onih koji su mirovinu ostvarili samo iz prvog stupa.

Sve to je dovelo do pada prosječne mirovine u prosječnoj plaći, pa trenutno prosječna mirovina od 1850 kuna čini oko 36 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, rekao je Krajačić. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 21:33:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh