Metro-portal.hr

objavljeno 12.02.2009. 21:24:15
MINISTARSTVO TURIZMA:

Ovogodišnji cilj turizma je doseći prošlu godinu

Velik problem ovogodišnje sezone mogao bi predstavljati pad potrošnje.

Ministar turizma Damir Bajs
Ministar turizma Damir Bajs (Milivoj Keber, CROPIX)

Prošla je godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti Hrvatske, a kako će, s obzirom na svjetsku gospodarsku krizu, ova godina biti iznimno zahtjevna cilj je u 2009. ostvariti fizički obujam turističkog prometa najmanje na razini prošle godine, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici Vlade na kojoj se govorilo o analizi prošle i pripremama ovogodišnje turističke sezone.

Hrvatsku je prošle godine posjetilo više od 11 milijuna turista ili jedan posto više nego godinu prije, a više od 57 milijuna noćenja porast je za 2 posto, dok će više od toga rasti prihodi od turizma koji su, napominje Bajs, u devet lanjskih mjeseci premašili ukupan prihod iz 2007. godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta upozorio je pak da veliki problem ovogodišnje sezone može biti pad potrošnje s obzirom na svjetsku krizu te je apelirao na ugostitelje da smanje cijene.

"Cijene u ugostiteljskim objektima, cijene vina, ribe i slično su visoke i zbog toga ta potrošnja pada i vjerojatno će i dalje padati", kazao je Kalmeta poručujući ugostiteljima da smanje cijene te da "izgubljeno na cijeni dobiju na masi".

Vlada se suglasila i s prijedlogom da Ministarstvu turizma preuzme obveze po ugovorima za programe kreditiranja seoskog turizma "Razvoj turizma na selu", a u razdoblju od idućih 16 godina te bi obveze za subvencioniranje kamata za kredite iz tog programa bile 155 milijuna kuna.

Riječ je o kreditima za razvoj seoskog turizma koji mogu biti od 10 do 300 tisuća eura, a kamatu od 8 posto godišnje sufinanciralo bi Ministarstvo turizma sa 6 posto, pa bi ona za krajnje korisnike bila 2 posto.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila i zakonski prijedlog o osnivanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kao i nekoliko zakona vezanih za usklađenje s europskim zakonodavstvom u području intelektualnog vlasništva, kao i prijedlog novog zakona o općoj sigurnosti proizvoda.

Tim se zakonskim tekstom propisuje i način postupanja u slučajevima proizvoda s određenim stupnjem rizika, odnosno povlačenje takvih proizvoda s tržišta ili povrat od krajnjeg potrošača kao i obavještavanje javnosti u takvim slučajevima.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec naveo je tri primjera proizvoda s određenim rizicima u Hrvatskoj u posljednjih 60-ak dana - set dječjih igračaka s nedozvoljenim količinama nekih supstanci, nedostatno deklarirane i neosigurane upute za igračke sa sitnim dijelovima i magnetima, te imitaciju ambalaže sa šamponom za kosu s ambalažom istovjetnom voćnom jogurtu. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 21:24:15
http://metro-portal.hr/ovogodisnji-cilj-turizma-je-doseci-proslu-godinu/14865/