« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Ovo se ne jede zimi

Zimi nema baš sjajan izbor domaćeg povrća i voća, stoga, ove namirnice zaobilazite u širokom luku.

Zimi nema svježih jagoda
Zimi nema svježih jagoda (Arhiva)
Više o

zima

,

voće

,

povrće

Zima je doba godine kad u našoj zemlji nema baš sjajan izbor domaćeg povrća i voća, stoga, ove namirnice zaobilazite u širokom luku.

Borovnice - ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju. Smrznute su borovnice zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.

Breskve - ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon kolovoza teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, vjerojatno je tu došlo iz Južne Amerike. Zamijenite ih citrusnim voćem poput naranči, koje su prepune slatko-kiselog soka te drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

Jagode - naiđete li na jagode tijekom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su tvari nestale tijekom dugotrajnog skladištenja. Smrznuto šumsko voće ubrano je tijekom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača.

Kukuruz - svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja. Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

Rajčice - krajem ljeta rajčice pružaju maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako su nakon toga stajale više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu i okus te količinu likopena. Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu juha, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelati te pasirana rajčica. Ako imate mogućnost, odaberite staklenke s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

Svježi grašak - glatko i podatno zrnje graška proljetna je poslastica, a smatra se jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tijekom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa. Odlučite se za smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone te ima okus najbliži "pravoj" stvari.

Šparoge - mogu se naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo ''drvenaste'' i bez okusa. Umjesto toga odaberite prokulice koje pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C, koji jača imunitet, te vitamina K, koji osnažuju kosti. Najbolje ih je sljubiti s domaćom slaninom.

 

26.01.2019. 11:17:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh