« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Ban Ki-moon:

Ovaj summit je presudan trenutak u povijesti

Glavni tajnik UN-a poziva da se zaključi ugovor koji će označiti početak nove ere čistog razvoja i zelenog rasta za sve

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

Ban Ki-moon

,

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

,

Kopenhagen summit

,

summit klima

,

Kyoto protokol

Susret na vrhu u Kopenhagenu na kojemu bi se u petak trebao zaključiti međunarodni ugovor o mjerama za suzbijanje klimatskih promjena "presudan je trenutak u povijesti", ocijenio je u utorak u Kopenhagenu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon je pozvao da se zaključi ugovor "koji će omogućiti smanjenje stakleničkih plinova, zaštitu najranjivijih i označiti početak nove ere čistog razvoja i zelenog rasta za sve".

Financiranje će biti "ključni dio" tog ugovora kako bi se "pomoglo najranjivijim zemljama", dodao je Ban Ki-moon na ministarskoj sjednici u okviru UN-ove konferencije o klimi.

Glavni tajnik je izrazio zadovoljstvo što je "na pomolu konsenzus između razvijenih zemalja o izdvajanju desetak milijarda dolara na godinu kroz tri godine", radi žurne pomoći prilagodbi najranjivijih zemalja posljedicama zatopljenja.

"Sve dok ne budemo imali obvezujući ugovor, Protokol iz Kyota će biti jedini obvezujući zakonski mehanizam koji potvrđuje obveze o smanjenju" emisije stakleničkih plinova, istaknuo je.

Prvo razdoblje važenja Kyota istječe 2012. godine. Zemlje u razvoju očekuju od razvijenih da do petka odluče o njegovu produljenju. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 21:32:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh