« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
MLJAC

Ovaj recept će vas oduševiti!

Pravo je vrijeme da pripremite čokoladne rezance u kremi od vanilije

Čokoladni rezanci - mljaaac
Čokoladni rezanci - mljaaac (Arhiva)
Više o

recepti

,

najbolji recepti

,

čokoladni rezanci

Čokoladni rezanci kreativna su varijanta klasičnoj tjestenini, a njihova priprema jednako je jednostavna i obradovat će sve ukućane, posebice djecu. Prije nego prepišete ovaj recept pod sekciju „Deserti" u svojem rokovniku, razmislite još jednom jer čokoladne rezance možete poslužiti i kao desert, i kao glavno jelo. Za slanu verziju kombinirajte ih s umacima na bazi sira, a da biste ih pretvorili u desert, odaberite slatki umak - poput onoga na bazi vanilije. Recept za tjesteninu sa slatkim twistom, u kremi od vanilije, koji potpisuje Nina Mrvica, donosimo u nastavku.

Započnite s pripremanjem čokoladnih rezanaca

Tjestenina od čokolade poprilično je jednostavna za izradu. Priprema se jednako kao i klasična tjestenina, s dodatkom kakaa. Za njezinu pripremu, za četiri osobe, trebat će vam:

  • 200 g oštrog brašna ili brašna tipa 0

  • 45 g kakaa

  • 2 jajeta

  • 2 žlice ulja

  • prstohvat soli

  • korica naranče

  • 150 g šećera

Ova tjestenina nije ni slana ni slatka, ali ima boju i miris čokolade. Kako bi joj se dodala slatka nota, potrebno ju je kuhati u vodi sa šećerom, a možete dodati i koricu naranče, cimet ili neki od drugih začina za dodatnu aromu. Postupak je sljedeći:

  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju posudu, dodajte kakao i sol te pomiješajte. Kada ste to učinili, u sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaja i dodajte ulje.

  2. Vilicom lagano miješajte jaja s brašnom s unutarnjeg ruba hrpe. Cijelo vrijeme miješajte, pazeći pritom da vam jaja ne iscure.

  3. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktna, počnite mijesiti rukama.

  4. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i kombinirajte ga s viškom brašna na radnoj podlozi.

  5. Kada ste "pokupili" svo brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.

  6. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

  7. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na tri dijela te svaki još malo pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.

  8. Svaki dio tijesta razvucite pomoću Kenwood kMix ručnog miksera nastavkom za lazanje. Tijesto pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak namješten na broj nula (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo učinite isto dva puta.

  9. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj dva. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj tri. Ako želite tanko tijesto, provlačite ga do broja četiri, ili oko dva milimetra debljine.

  10. Razvučeno tijesto nožem izrežite na rezance širine po želji, idealno oko pet milimetara.

  11. U kipuću vodu dodajte šećer i koricu naranče, kad se šećer rastopi dodajte čokoladnu tjesteninu te kuhajte tri do pet minuta. Čokoladnu tjesteninu ocijedite te odmah dodajte u toplu englesku kremu. 

Tjesteninu zasladite engleskom kremom

Za pripremu engleske kreme, u svijetu poznate i pod nazivom anglaise, bit će vam potrebno:

  • 350 ml mlijeka

  • 150 ml vrhnja za šlag

  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije

  • 4 žumanjka (L jaje)

  • 30 g šećera (2 žlice)

  • 1 žličica gustina

Priprema traje kratko, a koraci su jednostavni:

  1. U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i vrhnje za te ih na srednje jakoj vatri zagrijte. Ako koristite mahunu vanilije, prepolovite ju te sastružite sjemenke i stavite ih u mlijeko i vrhnje. Ostavite sve desetak minuta kako bi se vanilija lijepo infuzirala. Ako vam smetaju sjemenke, tekućinu procijedite prije daljnjeg korištenja.

  2. U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete kremastu i povezanu teksturu. Ako ne koristite mahunu već ekstrakt ili vanilin šećer, tada ga dodajte sa šećerom pa sve izradite pjenjačom.

  3. Na kraju dodajte gustin te ga sjedinite sa smjesom.

  4. Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Bitno je da temperirate žumanjke kako se ne bi skuhali u vrućem mlijeku te da mlijeko dodajete postepeno. Kada ste dodali polovinu mlijeka, ostatak dodajte u većem mlazu.

  5. Sve vratite u lonac te na srednje jako vatri miješajte pjenjačom oko tri minute.

  6. U kremu uronite žlicu, izvadite te prstom prođite po stražnjoj strani žlice. Ako se krema ne povezuje već je vidljiva crta kuda ste prošli prstom, krema je gotova i možete ju odmah koristiti.

  7. Kremu stavite u pripremljene zdjelice te dodajte tek skuhanu čokoladnu tjesteninu.

  8. Poslužite uz naribanu čokoladu, ribizle i kuglicu sladoleda.

  9. Po želji, možete ohladiti i poslužiti hladno. 

Ovaj desert obožavat će vaši najmlađi, a pripremiti ga možete uz njihovu pomoć, ili uz pomoć nastavka za lazanje Kenwood kMix samostojećeg miksera. Ništa se ne može mjeriti s autentičnim okusom svježe domaće tjestenine, posebice u slatkoj verziji. Dobar tek!

 

27.06.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.06.2022. 20:35
    Njammmm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh