« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
KAOS

Otvorila se atenska burza, potop banaka

Grčka je u ponedjeljak poduzela nove korake u smjeru ublažavanja krize, otvaranjem burze dionica prvi put nakon pet tjedana, a sam početak trgovanja obilježio je oštar pad glavnog burzovnog indeksa

Oštar pad Atenske burze
Oštar pad Atenske burze (Arhiva)
Više o

Burza

,

dionice

,

Atena

,

indeks burze

Glavni indeks Atenske burze na početku je trgovanja potonuo gotovo 23 posto. Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica najveće grčke komercijalne banke National Bank of Greece, s padom cijene dionice od 30 posto, što je inače dnevni limit. Indeks bankovnog sektora u cjelini bio je na gubitku u visini dnevnog limita.

Atenska burza zadnji je dan bila otvorena 26. lipnja. Trgovanje je potom obustavljeno od 29. lipnja u sklopu uvođenja kontrole protoka kapitala s ciljem zauzdavanja odljeva eura koji je zaprijetio kolapsom tamošnjih banaka i izlaskom zemlje iz eurozone.

U međuvremenu je Atena dogovorila okvirni paket međunarodnih zajmova s partnerima u Europskoj uniji u zamjenu za teške reforme i stroge mjere štednje. No, kako do primjena toga sporazuma još treba pričekati, zabrinutosti vezane uz političku i gospodarsku stabilnost ne prestaju jenjati.

Prema nedjeljnim napisima u grčkom listu Avgi, koji je blizak Syrizi, grčka vlada traži 24 milijarde eura u prvoj tranši iz paketa međunarodne financijske pomoći u kolovozu. Od toga je iznosa, po pisanju toga lista, 10 milijardi eura namijenjeno početnoj dokapitalizaciji grčkih banaka, 7,16 milijardi eura za otplatu mostnog zajma i 3,2 milijarde za otplatu duga po grčkim obveznicama koje drže Europska središnja banka (ECB) i drugi.

Po mišljenju analitičara, tržište dionica mogli bi pritiskati i slabi izgledi za grčko gospodarstvo. U Europskoj komisiji predviđaju da će grčko gospodarstvo ove godine zablježiti pad od dva do četiri posto, što znači povratak u recesiju koja je do 2014. godine tijekom šest godina snažno pritiskala gospodarstvo.

03.08.2015. 17:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh