« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
CENTRO EUROPA 7

Otvoreno društvo tuži Berlusconija zbog kontrole medija

Talijanska situacija neprihvatljiva je za demokraciju i pozivamo Europski sud da podrži načela medijskog pluralizma, poručuju tužitelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

tužba

,

George Soros

,

Otvoreno društvo

,

Mediaset

,

Centro Europa 7

Institut Otvoreno društvo koji je osnovao milijarder George Soros Europskom sudu za ljudska prava iznio je slučaj kontrole talijanskog premijera Silvija Berlusconija nad talijanskim televizijama upozoravajući da je to nedemokratska praksa.

Pravna inicijativa Otvorenog društva je rekla da intervenira u dugotrajnu pravnu borbu televizijske kuće Centro Europa 7, koja tvrdi da je niz vlada gotovo desetljeće blokiralo njeno pravo na frekvenciju koju je dobila 1999.

Europa 7 tvrdi da su njene frekvencije nezakonito dane postaji Rete 4, koja je dio Berlusconijeve grupe Mediaset, koja prvotno nije imala koncesiju ali je kasnije njena privremena odobrenja formalizirala Berlusconijeva vlada. Mediaset tvrdi da Europa 7, koju je osnovao talijanski poslovni čovjek Francesco Di Stefano, nema prava na frekvencije.

"Ovaj slučaj pokazuje propust niza talijanskih vlada da riješe pitanje koncentriranog nadzora i sukoba interesa u emitiranju", rekao je James A. Goldston iz Pravne incijative Otvorenog društva.

"Talijanska situacija neprihvatljiva je za demokraciju i pozivamo Europski sud da podrži načela medijskog pluralizma", rekao je je Goldston u izjavi. Sud bi mogao donijeti presudu u idućih nekoliko mjeseci, rekao je agenciji Reuters. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 16:38:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh