« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ROBERT GATES:

Iranska potpora talibanima je prilično ograničena

Američki ministar obrane nastavio je proširivati svoju priču o dvostrukoj iranskoj igri u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

Iran

,

talibani

Ministar obrane SAD-a Robert Gates u četvrtak je iranski utjecaj u Afganistanu ocijenio malim, ali je rat riječima između Irana i SAD-a eskalirao obećanjem iranskog predsjednika da će narodi regije "odrezati vaše ruke kako se ne bi domogle nafte u Perzijskom zaljevu".

Za posjeta vojnoj bazi koja opslužuje zračne snage za opskrbu u Afganistanu Gates je rekao da je za sada iranska potpora talibanima u Afganistanu "prilično ograničena".

Gates se osvrnuo na svoju razmjenu strelica s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom ovaj tjedan oko toga koja zemlja čini više štete u Afganistanu. On je optužio Teheran da potkopava napore SAD-a i NATO-a pomažući talibane.

"Govorio sam o tome da Iran igra dvostruku ulogu u Afganistanu, želeći dobre odnose s afganistanskom vladom i želeći nama što više otežati život", rekao je.

"Mislim da u ovom trenutku razina njihovih napora nama ne predstavlja veći problem", rekao je Gates. "Razina njihove potpore talibanima, koliko za sada možemo reći, je prilično ograničena. Samo sam pokušao izraziti nadu da se neće pogoršati".

Pentagon je od novinara u pratnji Gatesa zatražio da ne imenuju vojnu bazu.

Gates je u Rijadu u srijedu od saudijskih čelnika zatražio podršku pridobivanju široke potpore za snažne gospodarske sankcije protiv Teherana.

Ahmadinedžad je odgovorio u četvrtak rekavši da "iranska nacija neće dopustiti svjetskoj sili da korumpira i stvara kaos u Perzijskom zaljevu".

"Griješite ako mislite da ćete moći vladati naftom Iraka i Perzijskog zaljeva razmještanjem vojnih baza. Mladi regije odrezat će vam ruke kako se ne bi domogle nafte u Perzijskom zaljevu", rekao je Ahmadinedžad.

"Pakistanci, Afganistanci, države Perzijskog zaljeva trebaju paziti. Oni nikome ne služe", rekao je Ahmadinedžad obraćajući se mnoštvu u iranskoj luci Bandar Abbas. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 16:54:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh