« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZAGREB

Otvoreno besplatno savjetovalište za debljinu

Zagrebačko savjetovalište za debljinu radi svakog ponedjeljka i četvrtka od 15 do 20 sati na Trgu Francuske Republike 11

Vaganje
Vaganje (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

prevencija

,

vaganje

,

savjetovalište za debljinu

U sklopu javnozdravstvene kampanje "Navike promijeni - zdravlje pokreni", koju je pokrenuo Grad Zagreb, Udruga za prevenciju prekomjerne težine organizira savjetovalište za debljinu i prehranu, gdje će građani moći dobiti upute kako promijeniti loše životne navike, ponajprije način prehrane i nekretanje, radi poboljšanja vlastitog zdravlja ali i cijele zajednice.

Savjetovalište, koje je besplatno za građane a vode ga volonteri Udruge, radit će svakog ponedjeljka i četvrtka od 15 do 20 sati na Trgu Francuske Republike 11, a svi zainteresirani moći će se najaviti na telefon 4828 237.

U Hrvatskoj je, navodi predsjednica udruge Sonja Njujić, prema istraživanjima 65 posto stanovnika prekomjerno teško, a iskazano u brojkama to znači da više od 2 milijuna ljudi ima prekomjernu težinu - 1,2 milijun muškaraca i oko 900.000 žena.

Među njima je oko 600.000 debelih i oko 60.000 tzv. morbidno debelih po analizama kirurga koji kod takvih osoba debljinu liječe kiruški.

"Kroz kampanju je najvažnije senzibilizirati i upoznati veliki broj osoba s opasnosti debljine, kako bi se na vrijeme spriječio tzv. smrtonosni kvartet, koji čini debljina kao takva, dijabetes tipa 2 koji je registriran kod 180.000 osoba a mnogi ni ne znaju da ga imaju, zatim hipertenzija od koje pati oko 10 posto stanovnika i hiperlipidemija ili poremećaj masnoća u krvi koji ima 130.000 stanovnika", naglašava Sonja Njujić. Dodaje kako je Udruga u svojim dosadašnjim ispitivanjima kroz vaganje na specijalnoj vagi (izračun i analiza građe tijela) tijekom proteklih 5-6 godina izvagala preko 30.000 građana. Tako su došli do podataka koji su, ističe Njujić, morali biti crveno svijetlo da se pokrene prvo nacionalni plan za prevenciju prekomjerne težine, a zatim i da Gradski ured za zdravstvo i branitelje, kao predstavnik najvećeg broja stanovnika, pokrene prvi kampanju " Navike promjeni-zdravlje pokreni".

Osim Savjetovališta, Udruga će pokrenuti redovito vaganje, savjetovanje i izmjeru rizičnih faktora i u zagrebačkim gradskim četvrtima kako bi građani na vrijeme uočili svoj problem.

15.01.2011. 11:01:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh