« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PONIŠTITE KARTU

Vožnja tramvajem u centru od danas više nije besplatna

Cijena povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama je niža, ali je ukinut besplatan ZET-ov prijevoz u centru

Tramvaj u Zagrebu
Tramvaj u Zagrebu (Ronald Gorsic / CROPIX)
Više o

ZET

,

Milan Bandić

,

tramvaji

,

parkiranje

,

besplatan prijevoz

ZET podsjeća građane i turiste da se više ne mogu služiti besplatnim javnim prijevozom u centru Zagreba, prenosi Hina. 

"Molimo, ne zaboravite poništiti tramvaj-karte u centru grada!", poručuju građanima iz ZET-a. Naime, od danas se prestaje primjenjivati zona besplatnog prijevoza u užem gradskom središtu koja je obuhvaćala područje od Trga bana Josipa Jelačića do stajališta Glavni kolodvor, Britanski trg, Trg maršala Tita, Grškovićeva, Kvaternikov trg, Trg žrtava fašizma i Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj te od navedenih stajališta do Trga bana Jelačića.

Na svojim web stranicama iz ZET-a podsjećaju da se odlukom o zoni besplatnog prijevoza, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2009., nastojao popularizirati javni gradski prijevoz i osigurati veća protočnost nužnog automobilskog prometa u centru grada. Budući da, kako napominju, ta odluka nije imala očekivani učinak, ZET je, u suradnji s Gradom, pokrenuo inicijativu za njezinim ukidanjem u prosincu 2010., pa je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i donio odluku o ukidanju zone besplatnog prijevoza.

Jeftinije povlaštene mjesečne karte za parkiranje

Također od danas, 18. siječnja, u Zagrebu će vrijediti niže cijene povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama i za sve korisnike, a temeljem izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju javnih parkirališta, koje je isto potpisao gradonačelnik.

Tako će fizičke osobe u prvoj zoni parkiranja plaćati 100 kuna (umjesto 110), u drugoj zoni 50 kuna (umjesto 55), a u trećoj zoni 35 kuna (umjesto 44).

Pravne osobe u prvoj zoni od danas će u prvoj zoni parkiranje plaćati 600 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 300 kuna (umjesto 400), dok u trećoj zoni za pravne osobe cijena parkiranja ostaje ista - 150 kuna.

Obrtnici koji su dosad plaćali kartu kao pravne osobe, po novom će moći koristiti povlaštenu mjesečnu parkirnu kartu po znatno povoljnijoj cijeni, u skladu s odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Za njih će parkiranje u prvoj zoni biti 300 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 150 kuna (umjesto 400), dok će u trećoj zoni mjesečnu parking-kartu plaćati 100 kuna (umjesto 150).

Siječanj je u zagrebački javni prijevoz donio još neke novosti - od 10. siječnja ZET je počeo s naplatom vožnje na autobusnoj liniji Mihaljevac - Sljeme. U jednom smjeru vožnja je 11 kuna odnosno 20 kuna u oba smjera zbog toga što, kako objašnjavaju u ZET-u, autobusi zamjenjuju žičaru. Za vožnju autobusom na izvanrednoj liniji ne vrijede pretplatne, pojedinačne, dnevne i vrijednosne, uključujući i karte kupljene putem SMS-a, a svaki putnik plaća kartu, osim djece do polaska u školu, poručuju iz ZET-a. Od 10. siječnja uspinjača vozi do 22 sata umjesto do 24 sata što će potrajati do početka ljetnog računanja vremena kada će uspinjača ponovno voziti do ponoći.

18.01.2011. 08:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    eh
    18.01.2011. 10:06
    Ma tako, da, oderite po džepovima, zašto bi u Zagrebu išta bilo besplatno... Osim za političare i sličnu žgadiju koji žive na naš račun,...
  2. avatar
    martinatonka
    18.01.2011. 10:22
    I tko od toga ima koristi? ZET i korisnici službenih automobila tj. tvrtke. A mi obični smrtnici - ništa. Osim toga, automati su često blokirani (ne kad dolazi kontrola nego bezveze tj. pokvareni su ili što već), a uglavnom je i takva gužva da je teško očitati kartu, a poseban problem je ako imate pojedinačnu s kartu koju se može poništiti samo na 1. i eventualno zadnjim vratima. Zakomplicirali ga posve. Uz to, nije mi jasno, ako imam mjesečni pokaz - zašto bi se svaki put morala registrirati i razmišljati o tome?!? Prije si lijepo kupio pokaz, spremio ga u torbu ili džep i nisi ga vadio do dolaska kontrole i jedino si morao razmišljati da ga svaki mjesec kupiš... a sad neka još razmišlja jesam lise registrirala ili ne, a u prepuni tramvaj kontrola neće ni ući, pa je jednostavnije švercati se ili, kad vam zatreba, imati papirnatu kartu u džepu ili poslati sms. Uglavnom, najviše košta zaposlene, koji MORAJU ići na posao. Penzići ne moraju u grad.
  3. avatar
    xena
    18.01.2011. 10:46
    svinjarija nad svinjarijama. ukinuli su tih par stanica i to ce kao spasiti zet? zet je u dugovima iz sasvim drugih razloga, a sigurno ne zbog besplatne voznje od kvatrica do britanca. i bandic onda to fino stavi u istu recenicu s jeftinijim cijenama prakiranja. cisti spin. pojeftinile su POVLASTENE MJESECNE karte koje ionako obicni zg smrtnici (bez milijuna i rodbinskih veza) ne kupuju.
  4. avatar
    Zdral
    18.01.2011. 12:54
    baš bezveze; jedva čekam izbornu godinu da opet bude mukte :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh