« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KINO LIKA

Otvorenjem Plesnog centra počinje Tjedan suvremenog plesa

Novootvoreni Plesni centar promijenit će percepciju plesa u socioekonomskom i kulturnopolitičkom smislu.

(Zorislav Petrić/CROPIX)
Više o

ZKM

,

HNK

,

Gavella

,

Zagrebačko kazalište lutaka

,

ples

,

Tjedan suvremenog plesa

,

Histrionski dom

,

Nederlands Dans Theatera

,

Paulo Ribeiro

,

Gilles Jobin

,

Lucy Guerin

,

Goran Turnšek

,

Pal Frenak

,

kino Lika plesni centar

,

Mirna Žagar

,

Karina Holla

Otvorenjem dugoočekivanoga Plesnog centra u prostoru bivšeg kina "Lika", 25. svibnja u Zagrebu počinje Tjedan suvremenog plesa, na kojem će se do 2. lipnja izvesti 28 predstava, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao poveznicu u programu ovogodišnjeg 26. Tjedna, umjetnička ravnateljica Mirna Žagar ističe kontinuitet u kvaliteti odabranih predstava. Festival kroz suvremeni ples propituje pojam identiteta i spola, te na koji način nove tehnologije doprinose razvoju plesa, rekla je Žagar, koja rekordan broj predstava objašnjava sve dinamičnijim razvojem hrvatske i zagrebačke plesne scene.

Novootvoreni Plesni centar promijenit će percepciju plesa u socioekonomskom i kulturnopolitičkom smislu te će doprinijeti integraciji sada raspršene domaće plesne scene, ustvrdila je.

Festivalski program u zagrebačkom HNK otvorit će Nederlands Dans Theatera (NDT), s koreografijama Jirija Kyliana. Ta vodeća svjetska plesna kuća u Zagreb dolazi uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Grada Haaga.

Na Tjednu će, među ostalima, nastupiti Paulo Ribeiro, Karina Holla, Gilles Jobin, Lucy Guerin, Goran Turnšek, Pal Frenak, dok će se pregled domaće scene dati na Hrvatskoj plesnoj platformi.

Predstave će se održavati u Hrvatskom narodnom kazalištu, Kazalištu Gavella, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka i Histrionskom domu.

U Plesnom centru tijekom Tjedna će se održavati popratni program, s filmskim projekcijama, radionicama, razgovorima s umjetnicima te forumom na kojem će se hrvatski plesači imati prigodu predstaviti predstavnicima inozemnih plesnih festivala. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 16:09:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh