« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
vitezovi i magija

Karlovac dobio muzej srednjovjekovlja

U prostorima Udruge vitezova sv. Jurja

(Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

srednji vijek

,

Muzej replika srednjovjekovne ratne opreme i oružja

,

srednjovjekovni muzej

,

Udruga vitezova sv. Jurja

,

vitezovi

Muzej replika srednjovjekovne ratne opreme i oružja sinoć je otvoren u prostorijama Udruge vitezova sv. Jurja na karlovačkom Korzu. Zaljubljenici u povijest ondje će moći razgledati mačeve, kacige, buzdovane, štitove, tunike i ostalu opremu kojom su se u svojim pohodima koristili Rimljani, vitezovi, križari, templari te ostali srednjovjekovni ratnici.

Ideja o otvaranju Muzeja replika srednjovjerovne ratne opreme i oružja rođena je prije nekoliko godina, a sve je započelo kao hobi nekolicine strastvenih sakupljača starog oružja.

Na otvaranju muzeja bili su hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, ministar kulture i sporta BiH Gavrilo Grahovac, veleposlanik BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić i mnoge osobe iz svijeta filma i kulture.

Otvarajući muzej, Vukelić je kazao da to ne radi kao ministar obrane, već da to čini kako bi dao podršku Udruzi, posebno osnivačima muzeja Ljubomiru Jurkoviću i Draženu Šomeku, koji svojim radom pokazuju ljubav prema svojem gradu.

"Život čine male stvari, pa i život jednog grada čine mnogi mali događaji i daju mu štih i prepoznatljivost", rekao je Vukelić dodavši da je uređenje ovog prostora u centru grada i prepuštanje svojih zbirki vojnog naoružanja građanima i turistima, jedan od načina na koji članovi Udruge vole svoj grad.

Ministar Grahovac kazao je da je Jurkovića upoznao kao glumca u filmu "Živi i mrtvi", kojeg je njegovo ministarstvo financijski poduprlo, pa je razlog njegovog dolaska na otvorenje Muzeja obećanje iz tog razdoblja.

"To jest mali prostor, mala zbirka, nema povijesne vrijednosti, jer se radi prvenstveno o replikama, ali je to izložba kurioziteta, a oni će uvijek imati svoje posjetitelje, pa ovu izložbu mogu nazvati izložbom ljubavi i posebnosti, kazao je Gragovac.

Posebnost se odnosi na izložbeni dio crteža tetovaža na zidu, a koje su preslika tetovaža 110 portreta raznih ljudi koji su obilježili razne epohe, režime, pokrete, sve do današnjih dana, od hrvatskih plemenitaša, znanstvenika, haških osumnjičenika, režisera do američkog predsjednika Baraka Obame, a koje Ljubomir Jurković ima po cijelom tijelu. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 10:36:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh