« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
TRSATSKI KAMPUS

Otvoren sveučilišni Znanstveno-tehnologijski park

Prvi park ovog tipa u Hrvatskoj osnovan je radi povezivanja znanosti i poduzetništva.

(Tea Cimaš, CROPIX)
Više o

Rijeka

,

edukacija

,

Trsat

,

marketing

,

Daniel Rukavina

,

Znanstveno-tehnologijski park

,

STeP Ri

,

Sveučilište u Rijeci

,

savjetovanje

,

Interaktivni znanstveni muzej

,

Dragan Schwarz

,

Ive Orlić

Novouređena zgrada Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci (Science and Technology Park Rijeka/STeP Ri), u koju će tijekom pet godina biti uloženo gotovo 4,5 milijuna eura, danas je otvorena u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

Projekt zajednički financiraju Sveučilište u Rijeci, Svjetska banka putem nadležnog Ministarstva i Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske te Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Zgradu STep Ri na prigodnoj svečanosti otvorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Dragan Schwarz, umjesto ministra Dragana Primorca koji zbog spriječenosti nije mogao doći premda je bio najavljen.

Znanstveno-tehnologijski park riječkog Sveučilišta, prvi u Hrvatskoj, osnovan je prošle godine radi povezivanja znanosti i poduzetništva, a njegove usluge obuhvaćat će tri osnovna programa - zaštitu i transfer intelektualnog vlasništva, inkubaciju novih tvrtaka i licenciranje.

Stanar-tvrtke u programu inkubacije bit će mlade novoosnovane tvrtke, koje će imati pristup individualnim i zajedničkim uslugama (savjetovanje, edukacija, marketing i dr.) kreiranim po njihovim potrebama.

STeP Ri pružat će profesionalne usluge - savjetovanje u poslovanju, edukaciju, pisanje poslovnoga plana, marketinške usluge, ispitivanje tržišta, pisanje prijedloga projekata i prijava na natječaje Europske unije.

U zgradi STeP-a bit će i Interaktivni znanstveni muzej, u kojem će se posjetitelji moći informirati o najzanimljivijim dostignućima iz tog područja.

Rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina podsjetio je kako je riječki Znanstveno-tehnologijski park prvi takav park u Hrvatskoj, te da je otvoren u okruženju novih sveučilišnih zgrada, koje će ove godine biti završene u sklopu prve faze izgradnje Sveučilišnog kampusa na Trsatu.

Govoreći o namjeni novog objekta, ukupne površine oko 3500 četvornih metra, rektor Rukavina je istaknuo kako je upravo transfer znanja koja su stvorena u vlastitim istraživačkim laboratorijima, njihov razvoj u nove tehnologije i prijenos u poslovni sektor i gospodarstvo najslabija točka hrvatskih sveučilišta u ostvarenju koncepta inovativnog sveučilišta.

Zato je prošlih godina ojačan istraživački potencijal riječkog Sveučilišta i uskoro će biti useljen u kampus, rekao je.

Voditelj projekta Znanstveno-tehnologijskog parka je fizičar Ive Orlić, znastvenik povratnik iz Australije. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 15:00:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh