« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI:

Štrajk u tjednu prije lokalnih izbora

Politička opredjeljenja nemaju veze s terminom štrajka, tvrde sindikalci.

(Miroslav Matinić, CROPIX)
Više o

štrajk

,

sindikati

,

prosvjedi

,

lokalni izbori

,

smanjenje plaća

,

sindikati javnih službi

,

potplaćenost

Sindikati javnih službi najavili su danas štrajk u svim javnim službama u tjednu prije lokalnih izbora, između 11. i 16. svibnja.

Čelnici sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture rekli su na konferenciji za novinare da planiraju jedinstveni, koordinirani i sinkronizirani štrajk svih zaposlenih u javnim službama, kao jednu u nizu akcija kojima se žele izboriti za pravednu cijenu rada.

Prije štrajka, o čijim pojedinostima zasad nisu željeli govoriti, provest će od 27. do 29. travnja referendum među članstvom koje, po njihovim tvrdnjama, okuplja oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama.

Takvo vrijeme održavanja štrajka izabrano je jer će početkom svibnja učitelji, nastavnici, sveučilišni profesori, znanstvenici, liječnici, medicinske sestre, djelatnici socijalne skrbi i kulture i ostali javni službenici primiti plaće umanjene za šest posto, za koliko ih je smanjila vlada nakon hitnog usvajanja Zakona o osnovici plaća javnih službi.

To što se štrajk poklapa s lokalnim izborima nema veze s našim političkim opredjeljenjima, tvrde sindikalci i pozivaju vladu na nastavak pregovora.

Svaka izjava Ive Sanadera ili Jadranke Kosor kojima sindikatima poručuju da prosvjedima "gube vrijeme" ili im nude potpisivanje sporazuma o smanjenju plaća samo pojačava raspoloženje našeg članstva za štrajk i prosvjede, tvrde sindikalci.Prije štrajka sindikati će održati velike skupove svojih povjerenika, aktivista i članova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a prostora za pregovore s vladom ima do primanja prvih smanjenih plaća.

Želimo utvrditi pravedne i pravične plaće u javnim službama koje će biti vezane uz kretanje plaća u gospodarstvu, jer i prije nego što nam je vlada jednostranom odlukom smanjila plaće za šest posto, one su zaostajale 10 posto za plaćama u gospodarstvu, istaknuo je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Povećanje tih plaća ne mora biti odmah, mi smo spremni dijeliti sudbinu ostalih građana, ali mora se utvrditi cijena rada naših članova za vrijeme kada država izađe iz krize, napominje Babić.

Zbog potplaćenosti već nedostaje veliki broj ljudi u cijelom sustavu javnih službi, u visokom obrazovanju između 2.000 i 3.000 ljudi, u zdravstvu od 10.000 do 15.000 djelatnika, u socijalnoj skrbi oko 20 posto stručnjaka i tehničkog osoblja itd. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 14:25:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh