« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
WASHINGTON

Otvoren summit o nuklearnoj sigurnosti

Sjeverna Koreja, Iran i Sirija, koje je Zapad kritizirao zbog sumnjivih nuklearnih programa, nisu pozvani na summit

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

nuklearno oružje

,

Washingtonski summit

,

nuklearna sigurnost

Američki predsjednik Barack Obama otvorio je u ponedjeljak navečer summit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, rekavši kako sudjelovanje 47 zemalja pokazuje raširenu zabrinutost za sigurnost nuklearnog materijala, te kako je važno spriječiti teroriste da dođu do materijala za atomsku bombu.

Na radnoj večeri u Konvencijskome centru, u središtu rasprave bit će "magnituda prijetnje nuklearnog terorizma", najavio je koordinator Bijele kuće za protuterorizam Gary Samore.

U utorak će Obama predsjedati cjelodnevnom plenarnom sjednicom na kojoj će glavna tema biti odgovor na prijetnju nuklearnog terorizma.

Raspravljat će se, među ostalim, o nacionalnim mjerama određenih zemalja kako bi osigurale nadzor nad nuklearnim materijalom i spriječile njegovo krijumčarenje. Na radnom ručku će se razgovarati o ulozi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u međunarodnom režimu nuklearne sigurnosti.

Obama će nakon plenarne sjednice održati konferenciju za novinare na kojoj će biti objavljena zajednička izjava summita, a skup će završiti svečanim primanjem u Konvencijskome centru.

Bilateralni sastanci

Ranije u ponedjeljak, Obama se bilateralno sastao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, kineskim predsjednikom Hu Jintaom, jordanskim kraljem Abdullahom II, kao i s čelnicima Malezije i Armenije.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka Obama-Janukovič, koju je objavila Bijela kuća, stoji da će se Ukrajina riješiti svojih zaliha visokoobogaćenog urana do 2012., a SAD će joj tehnički i financijski pomoći u tim naporima, što je ocijenjeno prvim uspjehom summita.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji također sudjeluje na summitu, najavio je da će pozvati delegate da odmah započnu pregovore o sporazumu o zabrani fisijskog materijala za nuklearno oružje. Dodao je da će pozvati čelnike na summitu da se okupe na raspravi o tom pitanju u UN-u u rujnu.

Obama je kazao kako je mogućnost da se teroristi domognu nuklearnog oružja "najveća prijetnja" sigurnosti SAD-a, kratkoročno i dugoročno.

Dužnosnici administracije očekuju da će summit proizvesti "plan rada" u kojem će se zemlje sudionice suglasiti oko taktike zaštitite nuklearnog materijala i boljeg sustava u kojem bi međunarodne organizacije nadzirale njegovo praćenje i čuvanje.

Sjeverna Koreja, Iran i Sirija, koje je Zapad kritizirao zbog sumnjivih nuklearnih programa, nisu pozvani na summit.

Na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti, mnogi od diplomatskih razgovora na visokoj razini "u cijelosti su posvećeni Iranu", prenosi u ponedjeljak online dnevnik Politico izjavu jednog stručnjaka za zemlje Zaljeva. "S Kinezina, Rusima i Turcima, koje treba pridobiti za sankcije, govori se o novoj rezoluciji sa sankcijama Iranu", kazao je neimenovani stručnjak. (hina/metro-portal)


13.04.2010. 07:06:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    13.04.2010. 07:57
    a ne prenosite vijesti da je: Medvedev izjavio da bi napad na Iran izazvao nuklearni sukob, da je ruski general Nikolai Makarov izjavio da bi napad na Iran bio neprihvatljiv za rusku vojsku, da Rusi ipak neće prihvatiti oštre sankcije prema Iranu, da su Rusi neki dan ipak potpisali ugovor o prodaji protuzračne obrane S300 Iranu... vrlo znakovite vijesti :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh