« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NAKON 3 GODINE

Otvara se obnovljena Vatikanska knjižnica

Vatikanska knjižnica otvara se nakon tri godine obnove u kojima je dobila najsuvremeniju sigurnosnu opremu

Vatikanska knjižnica
Vatikanska knjižnica (Wikipedia)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

gužve na cestama

Vatikanska knjižnica, jedna od najstarijih i najbogatijih u svijetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 milijuna eura, 20. rujna ponovno otvara vrata istraživačima, priopćio je njezin voditelj.

Radovi u kojima je knjižnica dobila i najsuvremeniju sigurnosnu opremu bili su nužni zbog pukotina na samoj zgradi iz 16. stoljeća u kojoj se čuva oko milijun i pol djela, među kojima najstarija potječu iz prvih stoljeća naše ere, rekao je na konferenciji za novinare kardinal Raffaele Farina.

>>Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina?

Knjižnica ima oko 150.000 rukopisa, a među njima je i najbogatije opremljena Biblija u svijetu, ukrašena minijaturama, u čiju je izradu utrošeno kilogram i pol zlata, rekao je konzervator grčkih rukopisa Sever Voicu.

Osim obnove različitih prostorija - među kojima su čitaonice sa stropovima ukrašenim freskama - koje su sada međusobno bolje povezane, knjižnica je dobila i elektronički sustav za kontrolu optjecaja knjiga koji omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje je koja knjiga i da se spriječi njezino iznošenje.

Obnovu je financirala sama Bibliotheca Apostolica Vaticana, uz pomoć sponzora iz Italije i inozemstva. Knjižnicu svake godine posjeti oko 4000 znanstvenika koji ondje mogu istraživati djela vezana uz pravo, povijest, filozofiju, znanost i teologiju. Papa Benedikt XVI. "pozorno je pratio tijek radova i potvrdio je spremnost" da je posjeti kada se oni završe, rekao je Farina.(hina/metro-portal)

14.09.2010. 13:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh