« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ISTRAŽIVANJE AUSTRALSKIH ZNANSTVENIKA

Otrov najsmrtonosnijih pauka liječi karcinom dojke?

Znanstvenici smatraju da kompleksne molekule koje se nalaze u otrovu pauka mogu na prirodniji način uništiti stanice karcinoma

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

Rak

,

karcinom dojke

,

Pauk

,

crna udovica

,

otrov

Skupina australskih znanstvenika na pragu je revolucionarnog otkrića, pronalaska lijeka protiv karcinoma dojke, a sintetizirao bi se iz otrova najsmrtonosnijih pauka na svijetu, piše dailymail.

Znanstvenici smatraju da kompleksne molekule koje se nalaze u otrovu pauka mogu na prirodniji način uništiti stanice karcinoma, a pred istraživačima sa sveučilišta u Queenslandu je težak zadatak da dokažu svoje tvrdnje.

„nadamo se da će toksini iz paukovog otrova biti smrtonosni za stanice karcinoma kao što su opasni po naš život" rekla je dr. Norelle Daly, voditeljica istraživanja.

Dr. David Wilson, molekularni biolog i suradnik na istraživanju, kaže da je otrov pauka produkt milijun godina duge evolucije, te da je stvoren da utječe na specifične dijelove žrtvinog tijela.

„Otrov je evoluirao da utječe na specifične dijelove, te se nadamo da neke molekule otrova napadaju stanice karcinoma", kaže dr. Wilson.

Toksini drugih otrovnih životinja se također koriste u medicinske svrhe, pa tako otrov zmija je našao primjenu u liječenju kroničnih bolova, a otrov iz škorpionovg repa je pokazao potencijal prilikom uništavanja stanica karcinom u laboratorijskih miševa.

25.10.2011. 16:22:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh