« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
ASTRONOMIJA

Razriješen misterij prve opisane supernove star 2000 godina

Godine 185. kineski su astronomi opazili "gostujuću zvijezdu" koja se misteriozno pojavila na nebu i ostala vidljiva oko osam mjeseci

Više o

astronomija

,

istraživanje svemira

,

supernova

NASA je objavila kako je misterij blještava zvijezde koju su prije gotovo dva milenija uočili kineski astronomi konačno odgonetnut, prenosi Hina.

Godine 185. kineski su astronomi opazili "gostujuću zvijezdu" koja se misteriozno pojavila na nebu i ostala vidljiva oko osam mjeseci. Znanstvenici su 60-ih godina prošlog stoljeća zaključili da je ta nebeska pojava u stvari prva supernova opisana u analima astronomije.

Kasnije, astronomi su tu pojavu, ostatke zvijezde koja je eksplodirala u spektakularnu supernovu, nazvali RCW 86. Ostaci zvijezde nalaze se na oko 8.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ali, jedna je misterija i dalje intrigirala znanstvenike: ti ostaci sfernog oblika su puno veći nego što bi se očekivalo.

Tajna je odgonetnuta uz pomoć novih infracrvenih promatranja i svemirskog teleskopa NASA-e te podataka s orbitalnih američkih i europskih teleskopa. Novi podaci su pokazali da je RCW 86 bila supernova tipa "Ia", nastala smrću relativno mirne zvijezde, poput našeg Sunca, koja se potom smanjila i formirala nebeski objekt velike gustoće nazvan "bijeli patuljak". Taj bijeli patuljak je eksplodirao u supernovu nakon što je usisao jednu drugu zvijezdu u svojoj blizini.

"Bijeli patuljak je poput žeravice nakon ugašene vatre - ako na nju prolijete benzin eksplodirat će", objasnio je Brian Williams, astronom sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

To objašnjava zbog čega su ostaci RCW 86 tako raspršeni.

Supernova koja se pojavila godine 185. između zviježda Šestara i Kentaura, a zapazili su je kineski astronomi, opisana je u Knjizi kasnijeg Hana iz 5. stoljeća.

25.10.2011. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh