« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
BEAM ME UP SCOTTY

Ravno iz Zvjezdanih staza - NASA istražuje vučnu zraku

Trojica znanstvenika dobila su 100 tisuća dolara od NASA-e da pretvore znanstvenu fantastiku u javu, da vučnu zraku iz Zvjezdanih staza učine praktičnom za svakodnevnu primjenu

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

NASA

,

Zvjezdane staze

,

američki znanstvenici

,

vučna zraka

,

traktor beam

,

laseri

Američka svemirska agencija dodijelila je 100 tisuća dolara trojici znanstvenika kojima je zadatak ispitati funkcionalnost vučne trake (tractor beam) koje smo bili u prilici gledati u znanstvenofantastičnom serijalu Zvjezdane staze, piše The Register.

"Iako je laserska vučna traka plod znanstvene fantastike, odnosno Zvjezdanih staza, ona nije izvan naših tehnoloških mogučnosti", rekao je voditelj projekta Paul Stysley, a  u njegovom timu su još Demetrios Poulios i Barry Coyle iz NASA-inog svemirskog centra Goddard.

Trojica znanstvenika trebaju ispitati da li je moguće pomoću lasera sakupljati čestice bez ikakvoga fizičkog dodira kako se ne bi kontaminirao osjetljivi materijal.

"Prvenstveno je ova tehnologija bila namijenjena za sakupljanje otpadaka u zemljinoj orbiti, no pošto je to trenutno gotovo nemoguće okrenuli smo se malo praktičnijoj primjeni  poput sakupljanja uzoraka", rekao je u službenoj izjavi Stysley.

U prvoj metodi za pomicanje čestica koristila bi se toplina koju dvije laserske zrake proizvode, iako ovaj princip ima potencijala za njegovu funkcionalnost potrebna je prisutnost atmosfere, te je tako neupotrebljiv za mnoge svemirske misije.

Druga metoda je testirana u laboratoriju i može funkcionirati u vakuumu, a radi na principu da rotirajući laseri guraju čestice pomoću elektromagnetskih efekata, a u trećoj metodi laser stvaraju elektromagnetno polje unutar čestica.

"Tek smo na početku i moramo u potpunosti razumjeti ove metode jer su do sada još neistražene, a nadamo se da će nam barem jedna biti od koristi", rekao je Barry Coyle.    

02.11.2011. 08:19:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh