« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OTKRIVEN MISTERIJ

Otkriveno zašto zaboravljamo ono što smo upravo radili

Da li vam se ikada dogodilo da uđete u neku prostoriju, te se izgubljeno vrtite pitajući se zašto i po što ste ustvari došli?

Fotografija vijesti
Više o

pamćenje

,

mozak

,

amnezija

,

zaborav

Svima nam se dogodilo više od jednog puta da uđemo u neku prostoriju, te se izgubljeno vrtimo pokušavajući dokučiti zašto smo tu došli i što ustvari trebamo. Ista stvar se odnosi i na situacije kada uzmemo stvar koju trebamo ali se nikako ne možemo sjetiti zašto smo ju ustvari trebali, piše Mens Helth.

Svi povremeno pokleknemo pod tim nesretnim i iritantnim gubitkom pamćenja, no srećom znanstvenici su pronašli krivca, a to je, vjerovali ili ne, prolaz kroz vrata.

"Kada idete iz sobe u sobu vaš mozak svaku prostoriju tretira kao novi, zasebni događaj i sukladno time stvara nove memorijske putove kako bi zabilježio taj novi događaj", kaže autor istraživanja dr. Gabriel Radvansky, profesor psihologije na sveučilištu Notre Dame.

Profesor Radvansky objašnjava da mozak doživljava prolazak kroz vrata kao kraj jednog, a početak drugog poglavlja i zato dolazi do poteškoća pri prizivanju starih sjećanja jer ih je mozak već „uskladištio".

No, kako bi taj iritantni događaj dr. Radvansky predlaže da prilikom tranzicije iz jedne prostorije u drugu uvijek nosimo neki fizički podsjetnik koji će nas podsjetiti zašto smo baš tu i što ustvari trebamo.

"Primjerice, ako idete iz blagovaone u kuhinju kako bi nešto prigrizli može vam se dogoditi da jednom kada stignete kraj frižidera u potpunosti smetnete s uma što ste zapravo htjeli jer je to potpuno novi događaj, a nešto vas u procesu može i omesti. Kako bi to izbjegli možete dok idete u kuhinju sa sobom ponijeti neki podsjetnik poput tanjura ili zdjele", savjetuje profesor.

Fizički podsjetnik ne mora biti nužno biti materijalan nego možete raditi gestikulacije s rukama koje će imitirati ono što trebate i na taj način spriječiti privremenu amneziju. Primjerice, ako trebate škare ili olovku prilikom hodanja iz prostorije u prostorije rukama imitirajte rezanje ili pisanje i na taj način uvijek ćete imati na umu što trebate.     

 

19.11.2011. 17:05:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh