« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PERU

Otkrivene nove tajanstvene Nasca linije

GALERIJA I VIDEO - Nasca linije, divovski crteži u Peruu prikazuju ljude, životinje i astronauta

Nasca linije, astronaut
Nasca linije, astronaut (Wikipedia)
Više o

Peru

,

misteriji

,

Nasca linije

Nazca ili Nasca linije ogromni su geoglifi na tlu pustinjskog platoa u Peruu koji zadaju mnogo pitanja a ne pružaju puno odgovora. Smatra se da su ih nacrtali ljudi između 800. prije i 600. nakon Krista, ali ne zna se zašto.

Oko tajanstvenih linija stoga se vrte brojne teorije, a prema švicarskom autoru Erichu von Däniken vanzemaljcima su linije svojedobno služile za orijentaciju prilikom slijetanja i uzlijetanja.

Linije uglavnom prikazuju ljude i životinje, jednog astronauta (na slici), a neke su jednostavno ravne i dugačke 20-tak kilometara. Japanski istraživači sada su otkrili još 138 novih brežuljaka i linija koje su vidljive samo iz zraka. Nalaze se 460 kilometara južno od Lime, glavnog grada Perua.

"Ne isključujemo mogućnost da su linije drevnim civilizacijama služile za orijentaciju. Linije se skupljaju na brežuljcima na kojima su se možda nalazila svetišta. Moguće je i da linije predstavljaju vodotok", rekao je Masato Sakai lokalnim novinama El Comercio.

Uz teoriju o aerodromu za vanzemaljce, dio znanstvenika dijeli mišljenje da su linije dio ogromne sportske arene (Georg von Breunig i Hoimar von Ditfurth), postoji i teorija prema kojoj se crtežima prizivala kiša.

Japanci su nove brežuljke i linije otkrili uz pomoć satelita. Pronašli su i dva nova crteža - jedan prikazuje ljudsku glavu a drugi životinju. Crteži su relativno mali i nisu vidljivi iz zrakoplova pa se za njih sve do sada nije znalo.

Nasca linije možete istraživati i sami uz pomoć Google Eartha. U tražilicu programa jednostavno upišite "Nazca lines".

16.02.2011. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh