« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
OTKRIVEN MISTERIJ

Otkrivena funkcija zijevanja - hlađenje mozga

Svi smo se barem jednom u životu zapitali zašto zijevamo i koja je njegova funkcija. Nova studija provedena na američkom sveučilištu Princeton je možda dala odgovor na tu vječitu misteriju.

Zijevamo da bismo rashladili mozak
Zijevamo da bismo rashladili mozak (Arhiva)
Više o

umor

,

mozak

,

istraživanje

,

hlađenje

,

zijevanje

Zijevanje poistovjećujemo s umorom ili dosadom, a pokazalo se vrlo zaraznim među ljudima. Svi smo se barem jednom u životu zapitali zašto zijevamo i koja je njegova funkcija. Nova studija provedena na američkom sveučilištu Princeton je možda dala odgovor na tu vječitu misteriju.

Istraživanje je pokazalo da učestalost zijevanja ovisi o godišnjem dobu i izloženosti toplini, pojednostavljeno, nizom eksperimenata ustanovljeno je da zijevamo kako bi rashladili mozak, piše Zmescience.

Svi kralježnjaci zijevaju, ali je samo kod ljudi i pasa zabilježeno da zijevanje može biti uzrokovano socijalnim kontaktom. Iako postoji mnogo teorija zašto zijevamo, do sada je bilo jako malo istraživanja ovog  do kraja neobjašnjenog refleksa.

Znanstvenici s Princetona proveli su istraživanje u pustinji u Arizoni, prvo u zimi, a zatim ljeti. Eksperiment je pokazao da su sudionici češće zijevali zimi, a manje ljeti kada je njihova tjelesna temperatura bila jednaka ili veća od temperature zraka.

Znanstvenici su zaključili da kada zijevamo snažno rastezanje vilice povećava dotok krvi u vrat, lice i glavu, a duboki udisaj tjera cerebrospinalni likvor i krv iz mozga te ih rashlađuje.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da učestalost zijevanja ovisi od sezone do sezone. Ovo istraživanje će pomoći ne samo u osnovnom razumijevanju ljudske fizionomije, nego u razumijevanju bolesti poput multiple skleroze i epilepsije koje prate učestalo zijevanje i poremećaj u reguliranju temperature" rekao je dr. Andrew Gallup, voditelj istraživanja.

 

08.04.2012. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh