« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IZGUBILI TITULU

Vratite nam Pluton: Pronađen sustav s više planeta od našeg

HD 10180 ime je sustava udaljenog oko 130 svjetlosnih godina od Zemlje za kojeg se mislilo da ima šest planeta, ali su pronađena još tri nova

Fotografija vijesti
Više o

planet Zemlja

,

Sunčev sustav

,

istraživanje svemira

,

egzoplaneti

Astronomi gotovo svakodnevno pronalaze fascinantne planete izvan našeg Sunčevog sustava, otkrivajući tajne nepreglednog svemira koji nas okružuje, potajno se nadajući da će neki od tih planeta jednog dana možda biti i naš novi dom. Bilo kako bilo, naš se Sunčev sustav unatoč svemu uvijek mogao pohvaliti s dvije stvari koje mu nitko nije mogao osporiti.

Prva je ta da je jedini s potvrđenim životom u njemu (o inteligenciji nećemo), a druga je da u njemu ima više planeta nego u bilo kojem poznatom sustavu. Barem smo to do sada mogli tvrditi.

HD 10180 ime je sustava udaljenog oko 130 svjetlosnih godina od Zemlje za kojeg se do sada pouzdano znalo da ima šest planeta, od kojih je pet veličine našeg Neptuna, dok je jedan veličine Saturna.

Nove analize HARPS kamere iz Čilea pokazale su kako sustav ima još tri planeta za koje se prije nije znalo, što znači da HD 10180 ima jedan planet više nego naš Sunčev sustav te najviše planeta u jednom sustavu u nama poznatom svemiru.

Zanimljivo, unutar astronomske zajednice postoji značajan dio stručnjaka koji se još uvijek ne može pomiriti s činjenicom da je Plutonu oduzet status planeta kojeg je toliko dugo imao, unatoč činjenici da postoje i veća tijela u Sunčevom sustavu koja nemaju taj status.

Bilo kako bilo, dok ćemo se činjenicom da smo „vlasnici" jedinog poznatog sustava sa životom vjerojatno još neko vrijeme dičiti, titulom sustava s najviše planeta od sada će se kititi HD 10180.

10.04.2012. 13:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh