« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
M87

Otkrivena crna rupa koja može progutati cijeli Sunčev sustav

Crna rupa dovoljno je velika da može progutati cijeli Sunčev sustav, a teži poput 6,8 milijardi naših Sunca

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Sunčev sustav

,

supermasivna crna rupa

,

galaksija m87

Njezin horizont događaja, s kojeg ništa ne može pobijeći, pa čak ni svjetlost, je četiri puta veći od orbite Neptuna. Crna rupa pod imenom M87, najveći je identificirani takav fenomen u svemiru. Naime, znanstvenici su koristili specijalno prilagođeni teleskop na Havajima kako bi promatrali, te su otkrili da je objekt dvostruko teži nego što se pretpostavljalo.

Objekt je primjećen u M87, najudaljenijoj i najvećoj galaksiji u bližem dijelu svemira, nekih 50 milijuna svjetlosnih godina daleko. Znanstvenici smatraju kako je nastao kao rezultat spajanja stotine manjih crnih rupa u prošlosti. Usporedbe radi, crna rupa u središtu Mliječne staze je 1000 puta manja.

Astronom George Djorgovski dodaje kako šansa za proučavanjem ovako velike crne rupe nije samo želja da dospije u knjige rekorda. "U stvari, buduće analize ovog objekta mogle bi nam pomoći da doista shvatimo zašto se crne rupe tako zovu. Sve do sada, nije bilo direktnog dokaza postojanja tzv. horizonta događaja, koji je pravo obilježje crne rupe."

Horizont događaja je sferična površina koja označava granice crne rupe. Možete ući u horizont događaja, ali ne možete izaći van. Zapravo, jednom kad prijeđete horizont osuđeni ste da se neumoljivo približavate "singularnosti" (točki beskonačne gustoće) u središtu crne rupe.

15.01.2011. 22:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.01.2011. 08:29
    ja tu ne vidim nigdje crnu rupu... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh