« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LJUDSKI MOZAK

Otkriven mehanizam pomoću kojeg mozak stvara pamćenje

Identificiranje proteina koje mozak treba kako bi 'zacementirao' memoriju moglo bi imati velike koristi za ljude koji pate od poremećaja pamćenja

(Dreamstime)
Više o

demencija

,

pamćenje

,

mozak

,

Alzheimerova bolest

,

memorija

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Kaliforniji vjeruju da su otkrili jedan od mehanizama koji mozgu omogućuju formiranje pamćenja. Već se dugo zna da su sinapse, mjesta gdje stanice mozga stupaju u kontakt, ključno mjesto razmjene informacija i pohrane u mozgu. No, sada su znanstvenici shvatili kako molekule na tom mjestu stvaraju memoriju.

Snažna sinapsa potrebna je za cementiranje memorije u što je uključeno stvaranje novih proteina, a novo istraživanje na štakorima objavljeno u časopisu Neuron, pokazuje da se proizvodnja proteina može dogoditi samo kad je uključena RNA - grupa molekula koja prenosi genetske poruke iz jezgre u ostatak stanice.

RNA se otpušta kad dođe neki vanjski signal, na primjer, kad vidimo nešto zanimljivo ili kad doživimo neko neobično iskustvo.

Identificiranje proteina koje mozak treba kako bi zacementirao memoriju moglo bi imati velike koristi za ljude koji pate od poremećaja pamćenja, a znanstvenici se pogotovo nadaju razvoju lijekova protiv Alzheimerove bolesti.

To je znanstvenicima vrlo važno jer zadnje studije pokazuju da će do 2050. godine 115 milijuna ljudi širom svijeta patiti od demencije.

24.12.2009. 14:45:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh