« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IVAN ŠIMONOVIĆ:

Oštrije kazne za maloljetne nasilnike samo za najteža djela

Ministar Šimonović naglasio je kako pravi odgovor na nasilje vidi u prevenciji gdje ima puno prostora za napredak

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

maloljetnici

,

Ivan Šimonović

,

maloljetničko nasilje

,

nasilje mladi

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas da, uslijed negativnog trenda sve učestalijeg i surovijeg maloljetničkog nasilja, podupire pooštravanje kazni za maloljetne delikvente, ali isključivo ako je riječ o teškim kaznenim djelima te ako se s time usuglasi struka.

"Što se tiče pooštravanja kazni, ja to odobravam samo ako se radi o najpogibeljnijim djelima, ako su ona u porastu i ako struka ocijeni da bi se time mogla smanjiti vjerojatnost njihova počinjenja", rekao je Šimonović u Hrvatskom odvjetničkom domu, u kojemu se obilježavaju 28. dani hrvatskih odvjetnika.

No, istaknuo je kako pravi odgovor na maloljetničko nasilje vidi u prevenciji, dakle u sprječavanju kaznenih djela. Ministar smatra da tu ima puno prostora za napredak.

Dodao je da je u tom smislu potrebno više i sustavnije raditi s roditeljima, a posebno s odgojnim i obrazovnim ustanovama, kako bi se poremećaji u ponašanju maloljetnika dovoljno rano primijetili i pokušali otkloniti.

Upitan znači li to da u skorije vrijeme ne treba očekivati pooštravanje kazni za maloljetnike, odgovorio je da je u tijeku izrada novoga Kaznenog zakona koji bi trebao na snagu stupiti do kraja godine, te da će se kroz stručnu i javnu raspravu "vidjeti kako će to završiti".

Napominjući da porast nasilja uvijek prati krizu i recesiju, poručio je da se građani moraju pripremiti za takve i sve druge loše učinke koje u društvu, pa tako i među maloljetnicima, izaziva teško gospodarsko i socijalno stanje u državi.

Naglasio je pritom da u rješavanju problematike maloljetničkog nasilja uvijek treba imati na umu da su i žrtva i nasilnik "naša djeca", te da u odnosu na delikvente "niti društvo niti obitelji nisu napravili dovoljno". (hina/metro-portal)

05.03.2010. 14:24:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh