« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PETAR ČOBANKOVIĆ:

Konačna ponuda: repromaterijal u vrijednosti 500 kuna po hektaru

POGLEDAJTE VIDEO - Ministar Čobanković ponavlja kako je to maksimum maksimuma i iznad toga Vlada ne može ići, bez obzira na prosvjede

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix/Infopunkt)
Više o

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

poticaji

,

seljaci prosvjed

,

seljaci blokada

,

repromaterijal

,

Stjepan Kunovac

,

Stanko Zdravčević

,

Dražen Žulj

Isplata dijela poticaja u repromaterijalu u protuvrijednosti od 500 kuna po hektaru, što je dodatnih 22 posto na iznos od 60 posto poticaja koji će biti isplaćeni u novcu, maksimum je koji je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na današnjem sastanku ponudio predstavnicima udruga poljoprivrednika.

"To je maksimum maksimuma, iznad toga se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dozvoliti. Iznad ovoga ne možemo ići, bez obzira na prosvjede", kazao je Čobanković.

Navodeći što se maksimalno može učiniti istaknuo je, uz ostalo, i oslobađanje od plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu i odgodu otplata otkupa za godinu dana. Napomenuo je kako su na današnji sastanak pozvani i predsjednici Koordinacije prosvjednika, no oni su odlučili ne odazvati se.

Predstavnici poljoprivrednih udruga koji su bili na današnjem sastanku na ministrove su prijedloge uglavnom izrazili zadovoljstvo, no napominju kako će se o njima moći očitovati kad na terenu o njima izvijeste svoje članove.

Ministar je kazao i kako će Vlada idući tjedan donijeti odluku da se poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu (što iznosi oko 220 milijuna kuna) i da im se prolongira otplata otkupa zemljišta za godinu dana.

Ponavljajući da ne postoji dug države za poticaje iz 2008. rekao je kako bi nova odluka, samo u cijeni zakupa, na neki bi način mogla anulirati tih 205 milijuna kuna tzv. duga o kojima seljaci govore.

Također će se izmijeniti pravilnik o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta, a izdat će se odluke za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima do kraja srpnja ove godine svim korisnicima što je većina banaka sprema prihvatiti za rješavanje financijskih problema.

Što se tiče rješavanja reprograma kredita u HBOR-u to će rješavati pojedinačno svaki proizvođač, a bit će im isplaćene i naknade za skladištenje lanjske pšenice u iznosu od deset lipa po kilogramu.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovac izrazio je zadovoljstvo što je učinjen neki pomak, no kaže kako nema mandat to prihvatiti dok o svemu ne informira svoje članove.

I tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević je istaknuo kako je učinjen pomak te kako je u ovoj situaciji 500 kn/ha prihvatljivo.

Dražen Žulj iz Udruge ratara Donjeg Miholjca je pak istaknuo kako su prosvjedi organizirani zbog neimaštine te kako je prijedlog o isplati 500 kn/ha nedostatan te je mišljenja kako će to imati loš odjek među prosvjednicima.

Predstavnici iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije upozorili su kako je kod njih vrlo malo državne zemlje u zakupu te se osjećaju zakinuti što se tiče odluke vezano uz oslobađanja od plaćanja zakupa. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 14:44:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh