« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
KRENULO JE

Ospice - simptomi i liječenje

Karakteristični osip pojavljuje se tek četvrtog ili petog dana bolesti i po tome se ospice najviše razlikuju od ostalih osipnih bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ospice

,

simptomi

,

osip

,

kako izgledaju ospice

Ospice su vrlo zarazna bolest koje uzrokuje virus ospica (morbilivirus) iz porodice Paramyxoviridae. Virus u organizam ulazi preko dišnog sustava, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe.

Prvi simptomi mogu se primjetiti 7 do 14 dana nakon izlaganja virusu - malaksalost, gubitak apetita, povišena temperatura, grlobolja, kašalj i hunjavica. Može se javiti i upala očne spojnice, a krvna će slika pokazati smanjen broj leukocita.

Karakteristični osip pojavljuje se tek četvrtog ili petog dana bolesti i po tome se ospice najviše razlikuju od ostalih osipnih bolesti. Prvo će se pojaviti iza ušiju i na čelu, da bi u sljedeća dva do tri dana zahvatio prvo lice, zatim vrat, trup i udove. 

Kad se osip pojavi temperatura se obično spušta na normalnu, a prolaze i hunjavica, grlobolja i kašalj. Liječenje za ospice ne postoji, sve bakterijske komplikacije koje mogu nastati kao posljedica ospica rješavaju se antibioticima.

27.01.2015. 18:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh