« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SOLARNI KLASTER

Osnovana hrvatska udruga za promicanje solarne energije

Zelena inicijativa propagirat će obnovljive izvore energije i nuditi najnovije sustave po duplo nižim cijenama od dosadašnjih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Rijeka

,

solarna energija

,

obnovljivi izvori energije

,

Eko Kvarner

,

Solarni klaster

,

zelene tehnologije

'Solarni klaster', udruga za promicanje solarne i zelene tehnologije u Hrvatskoj, kojoj je svrha poticati korištenje sunčeve energije, utemeljena je danas u Rijeci. Osnivači udruge su grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Istra - informatički inženjering, poduzetnički centar Skrad, riječka tvrtka 'Energo', Centar za održivi razvoj otoka iz Punta i ekološka udruga 'Eko Kvarner'.

Udruga koja će biti registrirana do početka rujna, planira održati pedesetak predavanja duž jadranske obale kako bi motivirala građane, tvrtke i lokalne samouprave na uvođenje sustava za korištenje sunčeve energije. Predavanja će se održavati do kraja godine, nakon čega će se procijeniti koliki je interes tržišta za uvođenje tih sustava. Najavljeno je i kako će se udruga prijaviti na međunarodne i natječaje hrvatske vlade kako bi financirala svoju aktivnost.

Predstavnik 'Eko Kvarnera' Vjeran Piršić, rekao je da se ta inicijativa suprotstavlja stateškom energetskom usmjerenju Hrvatske na fosilna goriva. Od početka 2010. pokrenula bi se instalacija sustava naručiteljima po cijenama nižim do 50 posto u odnosu prema sadašnjim. Poslovni plan je uvesti sustave za korištenje sunčeve energije, temeljene na fotonaponskim ćelijama najnovije generacije u 50 hotela i 500 obiteljskih kuća do kraja 2011., rekao je Piršić.

Fizičar Davor Pavuna, koji je ocijenio kako energetska strategija utemeljena na fosilnim gorivima Hrvatsku vraća trideset godina unazad, rekao je da se pokretanjem klastera upućuje civilizacijski izazov hrvatskoj vladi jer je korištenje sunčeve energije tehnološki, vizionarski i civilizacijski primjereno. Na Zemlji ne može živjeti 10 milijarda ljudi, uz sadašnji rast stanovništva, a da se nastavi s korištenjem klasičnih energetskih izvora, istaknuo je Pavuna.

Izvor: Hina

15.07.2009. 15:09:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh