« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NOVE SPOZNAJE

Oceanski metan za klimu je opasniji od CO2

Metan u razdoblju od 100 godina ima 25 puta jači utjecaj na globalno zatopljenje od CO2

(Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

CO2

,

efekt staklenika

,

metan

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Geoscience potvrđuju kako je djelovanje metana iz oceana na razvoj efekta staklenika uvelike podcijenjen.

Metan je po efektu koji ima na stvaranje efekta staklenika, moćniji od ugljičnog dioksida te u razdoblju od 100 godina ima 25 puta jači utjecaj na globalno zatopljenje od CO2.

Znanstvenici sa sveučilišta u San Diegu proučavali su šest područja u Meksičkom zaljevu i otkrili da s dna oceana, na dubini od 500 do 600 metara, izlaze pravi oblaci metana, a količina tih oblaka, što se poput dimnih stupova uzdižu iz oceana, je prema njihovim riječima 'znatna'. Metan koji se uzdiže na površinu vode odlazi u atmosferu.

Istraživanjem je utvrđeno i da je brzina kojom se metan raspršuje u atmosferi 10 do 10.000 puta veća nego što su znanstvenici predviđali. Po prijašnjim studijama, metan koji je izlazio s dubine veće od 200 metara nije stizao na površinu, a sada je utvrđeno da metan i s dubine od 500 ili 600 metara stiže do površine vode jer tanak sloj nafte sprječava otapanje plina.

Izvor: Hina

06.07.2009. 15:08:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh