« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
zeleni zaokret

Zeleno gorivo naftnog giganta Exxona

ExxonMobil ulaže u projekt proizvodnje biogoriva iz algi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

biodizel

,

ExxonMobil

,

biogorivo alge

Naftni div ExxonMobil objavio je da će udružiti snage s biotehnološkom tvrtkom Syntetic Genomics u proizvodnji novog biogoriva koje bi se dobivalo od fotosintetskih algi.

Najveći sjevernoamerički proizvođač goriva rekao je da se odlučio partnerstvo sa Syntetic Genomicsom, izdvojivši podatak da tu tvrtku predvodi istraživač Craig Venter, utemeljitelj inovativnih farmaceutskih tvrtki Human Genome Sciences i Genomi Celera.

U ExxonMobilu očekuju da će u partnerstvo uložiti više od 600 milijuna dolara ukoliko budu ispunjeni određeni kriteriji koji će omogućiti proizvodnju goriva.

"Ta investicija dolazi nekon nekoliko godina planiranja i istraživanja i važan je dodatak neprekidnim naporima ExxonMobila da razvije inovativne metode za sučeljavanje s energetskim izazovima u svijetu", rekao je potpredsjednik odjela za istraživanje i projekte u Exxon Mobilu Emil Jacobs.

"Iako tek treba dovršiti opsežan rad i višegodišnja istraživanja i razvoj, bude li uspješno, gorivo temeljeno na algama moglo bi pomoći udovoljiti sve većoj potražnji u svijetu za transportnim gorivima i istodobno smanjiti emisije stakleničkih plinova", rekao je potpredsjednik ExxonMobila Michael Dolan.

"Naše novo gorivo dobiveno od algi nadopunjuje napore Exxona da smanji emisije plinova koje stvaramo našim poslovanjem a proizvode ga i naši potrošači. To bi se trebalo postići poboljšanom učinkovitošću i novim tehnološkim rješenjima", rekao je.

Prošlog je mjeseca Dow Chemicals najavio svoje planove o udruživanju s Algenol Biofuelsom u pilotskom projektu korištenja algi i ugljičnog dioksida za proizvodnju etanola kao goriva.

Izvor: Hina

15.07.2009. 19:41:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh