« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STANJE OBIČNOGA PUKA

Osjećate li grižnju savjesti zbog rasipanja vode?

Porazna je činjenica da one koji najviše troše i zagađuju okoliš to malo ili nimalo ne dira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ekologija

,

štednja

,

recikliranje

,

voda

,

grižnja savjesti

Ako vas zanima što je to što najviše uzrokuje osjećaj krivnje u ekološkom smislu, odgovor je nedovoljno recikliranja i trošenje vode. U čak devet od 15 zemalja obuhvaćenih anketom slabašna praksa recikliranja redovito je na prvom mjestu stvari koje u ljudima izazivaju grižnju savjesti kad je u pitanju ekologija. Anketu pod nazivom „Around the World" proveo je renomirani Reader's Digest. Rezultati su sljedeći: Brazil je zemlja u kojoj je najveći postotak ljudi koji osjećaju krivnju (42 posto) zbog premalo recikliranja, zatim dolaze Malezija i Rusija (40 posto), Kina i Nizozemska (35 posto) te Francuska (31 posto).

SAD i Filipini 'diče' se s 30 posto. Ipak, najdrastičniji osjećaj krivnje prisutan je u Španjolskoj i to zbog rasipanja vode. Urednik španjolskog izdanja časopisa Reader's Digest Cosme Ojeda kaže da se u toj „suhoj zemlji nedostatak vode itekako osjeća". Iza Španjolske je Indija (39 posto) i Italija (30 posto). U SAD-u gdje je najveći broj motornih vozila po glavi stanovnika (844 na 1000 stanovnika) također postoji osjećaj krivnje zbog previše korištenja tih istih vozila; oko 30 posto Amerikanaca se 'jede' zbog vožnje automobilom.

Iako je svaki pojedinac odgovoran za sebe i sam gradi vlastite stavove o okolišu i ekologiji, činjenica je da oni koji najviše troše i zagađuju sigurno ne osjećaju grižnju savjesti. Zanimljivo je da anketa nije obuhvatila velike kompanije, velika industrijska postrojenja, naftne gigante i tako dalje, koji definitivno imaju profita od današnjeg životnog stila čovjeka koji jednostavno podrazumijeva korištenje vozila, trošenje goriva, korištenje vode u industriji, umjetne proizvode... Brojni su članci, tekstovi i istraživanja koja sugeriraju da bi svatko od nas trebao razmisliti o zaštiti okoliša, štednji energije, klimatskim promjenama i da ne nabrajamo dalje a koji su složeni na način da upravo izazivaju osjećaj stida i krivnje. Šteta što za ciljanu publiku često nemaju one koji su istinski krivci. A pitanje je koliko bi i tada bili učinkoviti.

16.03.2010. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh