« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PAMET U GLAVU!

Oralni seks povećava rizik od raka grla i usne šupljine

HPV virus jedan je od glavnih uzročnika tumorskih oboljenja, a oralnim se seksom prenosi u usnu šupljinu, gdje može izazvati rak

Fotografija vijesti
Više o

HPV

,

oralni seks

,

rak grla

Iako se već dugo vremena zna kako su pušenje i alkohol glavni katalizatori za tumorska oboljenja grla i usne šupljine, američki su znanstvenici otkrili da postoji još jedan faktor rizika koji je do sada bio nepoznat - HPV virus koji se prenosi oralnim seksom, prenosi Hina.

HPV virus postao je ozloglašen kao uzročnik raka vrata maternice, ali najnovija istraživanja pokazuju da HPV-pozitivni tumori čine većinu tzv. orofaringealnih tumora.

"Moramo hitno pronaći način da to spriječimo", kazala je dr. Amy Chen iz Američkog udruženja za tumore i sveučilišta Emory.

Upozorila je da će, ako se taj trend nastavi, orofaringealni tumori u roku od jednog desetljeća postati najučestaliji HPV-pozitivni tumori, premašujući cervikalne tumore.

Znanstvenici su također zapazili da je rizik od HPV-pozitivnih tumora oralne šupljine veći kod muškaraca nego kod žena. Nitko još ne zna zašto je to tako, ali se postavlja pitanje da li cjepivo protiv HPV-a, koje primaju mlade djevojke i žene kao zaštitu od tumora vrata maternice, također pruža zaštitu i od oralnog HPV-a. Godišnje se u SAD-u zabilježi 10.000 novih slučajeva orofaringealnih tumora, što je porast od 28 posto od 1988. godine.

HPV je poznat po inficiranju genitalija, a tim je virusom zaraženo oko 20 milijuna Amerikanaca.

04.10.2011. 21:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh