« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PROZAC NATION?

Europa godišnje troši 800 milijardi eura za liječenje poremećaja mozga

Podatak od 798 milijarda eura, što je 1550 eura po osobi u Europi, više je nego dvostruko veći od procjene jedne prethodne studije EBC-a iz 2005

Fotografija vijesti
Više o

psihički poremećaji

,

mentalne bolesti

,

psihički bolesnici

Cijena liječenja različitih poremećaja mozga košta Europljanje nevjerojatnih 798 milijardi eura godišnje, a taj će iznos u budućnosti samo rasti, šokantan je rezultat studije koju je provelo Europsko vijeće za mozak, prenosi Hina.

U studiji Europskoga vijeća za mozak (EBC) kaže se da će račun za moždane poremećaje poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije rasti jer ljudi žive duže, pa te bolesti postaju "glavni gospodarski izazov europskoga zdravstva".

Projekcija tih troškova napravljena je nakon rujanskoga objavljivanja rezultata studije koja je otkrila da Europljani često pate od neuroloških i mentalnih poremećaja: gotovo 165 milijuna ljudi, ili 38 posto stanovništva svake godine boluje od moždanog poremećaja poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije.

U samo trećini slučajeva bolesnici dobivaju potrebnu terapiju ili lijekove i zato su mentalni poremećaji golem gospodarski i socijalni teret težak stotine milijarda eura, jer se bolesnici toliko loše osjećaju da ne mogu raditi, a i osobni im odnosi propadaju. "Mentalni poremećaji postali su najveći europski zdravstveni izazov 21. stoljeća", kažu autori studije.

Istodobno neke velike farmaceutske tvrtke odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegova utjecaja na ponašanje. Zato je teret financiranja neuroznanosti pao na vlade i humanitarne organizacije u zdravstvu.

Podatak od 798 milijarda eura, što je 1550 eura po osobi u Europi, više je nego dvostruko veći od procjene jedne prethodne studije EBC-a iz 2005.

"Pojačani teret bolesti kao i povećani troškovi koji uza nj idu, tempirana su bomba pod europskim gospodarstvom i društvom", kaže se u izvještaju stručnjaka iz cijele Europe.

Mentalne su bolesti glavni uzrok smrti, invalidnosti i ekonomsko oprerećenje u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. depresija biti druga vodeća bolest u svim dobnim skupinama.

U Europi se ta perspektiva već ostvarila, bolesti mozga već su pojedinačni najveći uzrok bolesti u EU-u. Četiri su najgora stanja depresija, demencije poput Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije, ovisnost o alkoholu i moždani udar.

04.10.2011. 18:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh